Френският президент вече няма да назначава шефовете на обществените медии

Френският парламент окончателно прие закон за независимостта на обществените електронни медии, който отнема на президента правомощието да назначава шефовете на обществените радио и телевизионни станции, предаде Франс прес.

Това правомощие се поема от Висшия съвет за електронните медии (ВСЕМ), който става "независим обществен орган със статут на юридическо лице". То се отнася до назначаването на председателите на Франс Телевизион (сред чиито телевизии са националните Франс 2, Франс 3, Франс 4 и Франс 5), Радио Франс (управлява всички обществени радиостанции, сред които Франс ентер и Франс енфо) и Франс Медиа Монд (в чийто състав влизат международната френскоезична информационна телевизия Франс 24, Радио Франс ентернасионал и френското арабскоезично радио Монте Карло Дуалия).

Друга важна мярка в гласувания от управляващата левица текст е възможността ВСЕМ да промени статута на дадена телевизия от платена на безплатна, при условие да се направи икономическо проучване на последиците от такова решение.

Дясната опозиция разкритикува новия закон, който според нея прави назначенията на шефове на обществени електронни медии "по-непрозрачни, но не и по-малко политизирани, тъй като председателят на ВСЕМ остава назначен от президента на Републиката".

Законът също така намалява от девет на седем броя на членовете на ВСЕМ и променя начина на назначаването им. Президентът вече ще назначава само председателя, а председателите на Националното събрание и Сената ще избират всеки по трима членове след становище на мнозинство от три пети от комисиите по културни въпроси в двете камари на парламента.

Това задължение налага постигане на споразумение за кандидатите между мнозинството и опозицията, което става за пръв път във Франция, отбелязва АФП.

Споделяне

Още от Европа