Френският президент защити войната срещу тероризма

Френският президент защити войната срещу тероризма

Френският президент Франсоа Оланд защити войната срещу тероризма по време на церемония в памет на седемте жертви на ислямиста Мохамед Мера, убит в Южна Франция точно преди година, предаде Франс прес.

Церемонията се състоя в южния френски град Тулуза, където паднаха повечето жертвите, сред които и три деца в еврейско училище. Самият Мера беше ликвидиран при операция на специалните части в същия град.

"Войната срещу тероризма не търпи никакво отпускане, никаква проява на слабост, никаква небрежност", каза Оланд пред 1500 души, участвали във възпоменателно шествие по улиците на Тулуза.

Оланд подчерта, че е дошъл в Тулуза, за да изкаже съпричастност към семействата на седемте жертви на Мера и да отправи послание, че демокрацията винаги е по-силна от фанатизма.

Президентът обеща на близките на жертвите на Мера, както и на двамата тежко ранени, че ще бъде внесена яснота по неизяснените въпроси от разследването на случая с Мера, спечелил си прозвището "убиеца със скутера". Оланд поясни, че разследващите ще се опитат да изяснят дали Мера е действал сам или е бил член на по-голяма мрежа, както и дали трагедията е можело да бъде избегната.

На 11 март в Тулуза преди година Мера уби парашутиста Имад Ибн Зиатен. На 15 март той застреля в Монтобан парашутистите Мохамед Легуад и Абел Шенуф. На 19 март Мера уби 8-годишно момиче, две момчета на 4 и 5 годинки и техния баща в еврейско училище в Тулуза. От едно на друго местопрестъпление той се придвижваше със скутер.

След 32-часова обсада на апартамента му в Тулуза, Мера беше ликвидиран.

Споделяне

Още от Свят