Френският съд блокира въвеждането на "въглероден данък"

Френският конституционен съд спря прокараният от президента Никола Саркози нов "въглероден данък", който трябваше да влезе в сила от 1 януари, съобщи ББС. В своите мотиви съдът казва, че законодателството не може да бъде приложено, защото твърде много големи замърсители могат да го заобиколят.

Според магистратите за около 93% от индустриалните емисии, които не са произведени от изгарянето на конвенционални горива, няма да се дължи данък. Френското правителство прие размера на данъка да бъде 17 евро на тон въглероден диоксид.

Целта на Саркози бе да се окуражат потребителите да използват по-малки количества нефтени горива, въглища и природен газ. Това директно означаваше по-високи цени за бензина, отоплението на сградите и по-големи разходи за малките фабрики.

В същото време бе изключена цялата френска тежка индустрия, която участва в европейската търговия с парникови квоти. Голяма част от френската енергетика също бе изключена от приложението на новото законодателство, защото е ядрена.

Според изчисленията на френския вестник "Монд" правителството е разчитало на допълнителни приходи от 4.3 млрд. евро от този данък.

"Множеството изключения от въглеродния данък не допринасят за борбата с климатичните промени и нарушават принципа за равенство. Над 1000 от най-големите замърсители се изключват от приложението на този данък", се казва в решението на конституционния съд.

Споделяне

Още от Свят