Френският съд може да се окаже решаващ по делото "Борилски"

Апелативният съд във Велико Търново отложи за 19 октомври първото заседание по възобновеното дело за убийството на българския студент Мартин Борилски в Париж. Това дава големи шансове решението по протакания вече девета година у нас казус да бъде решен окончателно от френския съд, коментираха пред Mediapool запознати с процеса.

Паралелно дело "Борилски" ще започне във Франция през януари 2010 година. Според общностното право на ЕС при провеждане на паралелни процеси в две различни страни по един и същи казус в сила влиза тази присъда, която е произнесена първа. Съдът в държавата, където делото още не е приключило, е задължен да прекрати процеса и да приеме вече произнесеното решение.

Предвид значително по-голямата бързина, с която се водят делата във Франция, има голяма възможност България да приеме чуждата присъда по този случай.

По време на съдебното заседание в понеделник стана ясно, че и майката на Мартин Борилски, която е частен обвинител в процеса, е решила да се фокусира своите усилия върху делото във Франция.

Апелативният съд отложи заседанието по нейна молба с мотив, че адвокатът ѝ е във Франция, където се занимава със същия случай. Възможно е българският процес да бъде отлаган още няколко пъти със сходни мотиви, което ще даде голяма преднина на чуждия съд.

Ако Апелативният съд в Париж произнесе осъдителна присъдата и тя бъде потвърдена от по-горната инстанция, двамата обвиняеми ще трябва да излежават присъдата в френски затвор. Общностното право на ЕС и двустранните договори дават възможност при изрична молба от осъдените да се реши те да бъдат върнати в България.

24-годишният Мартин Борилски бе убит на 18 юли 2000 г. в квартирата си в Париж. За убийството са обвинени Георги Желязков и Стоян Стоичков от Варна. Те вече бяха оправдани от Шуменския окръжен съд и Великотърновския апелативен съд.

След остър натиск от страна на Франция и проверка от страна на българския съдебен инспекторат, който заключи, че делото е било водено от подсъдимите, а не от съда, през май т.г. Върховният касационен съд отмени оправдателните присъди. ВКС посочи, че са открити множество противоречия, липса на мотиви и процесуални нарушения в предходните съдебни решения. Така делото бе върнато за ново разглеждане от нов състав на Апелативния съд във Велико Търново.

Междувременно Франция обяви, че ще има паралелен процес по този случай. Това решение бе взето след като страната реагира остро на издадените оправдателни присъди.

На местопрестъплението френските криминалисти откриха множество веществени доказателства - косми в ръцете на убития, парчета кожа под ноктите му, окървавени чужди дрехи, както и многобройни следи от ДНК - които посочват като най-вероятни извършители на убийството Георги Желязков и Стоян Стоичков. Според френски експерти и медии българското правораздаване по случая е било блокирано заради протекции над подсъдимите – бащата на единия е бил зам.-шеф на следствието във Варна, а след това влиятелен адвокат.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?