Френският Сенат намали планираното увеличение на цените на цигарите

Под натиска на протестиращите търговци на цигари във Франция днес Сенатът одобри намаляване на планираното за януари идната година ново увеличение на цените на цигарите, предаде АП.

Промяната, която трябва да бъде одобрена и от долната камара, за да стане закон, предвижда цигарите да поскъпнат с 8 до 10 процента вместо с първоначално планираните 20 процента.

Повишаването на цените на цигарите е част от широко рекламираната кампания на правителството срещу пушенето, която включва също по-строги ограничения срещу употребата на цигари от непълнолетни и срещу пушенето на обществени места.

През тази година във Франция имаше две повишения на цените на цигарите, които предизвикаха гнева на търговците и доведоха до увеличаване на контрабандата на цигари. В началото на годината кутия цигари струваше средно 3,90 евро, сега цената ѝ е 4,60 евро.
Повече от 10 000 търговци на цигари от цяла Франция участваха в протестна демонстрация в Париж в понеделник срещу повишаването на цените на цигарите, което според тях застрашава бизнеса им.

По БТА

Още от Бизнес

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: