Френският външен министър: Обстрелите на болници в Сирия са военни престъпления

Варели с бомби удариха най-голямото лечебно заведение в Алепо

Снимка: ЕПА

Обстрелите на сирийски болници и лекари в обсадения от правителствените сили град Алепо са военни престъпления, обяви френският министър на външните работи Жан-Марк Еро.

В специално изявление той обеща извършителите на атаките да понесат отговорност. Франция мобилизира Съвета за сигурност на ООН, за дабъде сложен край на тази трагедия, каза още  Еро.

Най-голямата болница в Алепо беше ударена с варели с експлозиви, съобщи по-рано Сирийският център за наблюдение на човешките права, цитиран от Франс прес. В сряда тази болница и още едно лечебно заведение бяха бомбардирани, при което загинаха най-малко двама пациенти, а двама души от здравния персонал бяха ранени, по данни на неправителствената организация Лекари без граници.

Двете болници бяха принудени да спрат дейността си и сега в източните квартали на Алепо, контролирани от бунтовниците, работят само шест здравни заведения, отбелязва медицинското дружество. Тези нападения бяха определени и от генералния секретар на ООН Бан Ки-мун като военни престъпления.

Сирийският център за наблюдение на човешките права също съобщи в събота за въздушен удар срещу полева болница в бунтовническия квартал Сахур. Един човек е убит и болницата не може да функционира.

Според Световната здравна организация (СЗО) Сирия е най-опасната страна за медицинския персонал, като през 2015 г. са извършени 135 нападения срещу здравни заведения.
През цялата нощ градът бе обстрелван с тежка артилерия в района, контролиран от бунтовниците, където правителствените сили напредват малко по малко.

Подкрепяни от въздушни удари на руските си съюзници, силите на режима на Башар Асад започнаха на 22 септември мащабна офанзива, за да си върнат контрола над втория по големина град в Сирия.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?