Френският външен министър осъди изявленията на Ердоган

Жан-Ив льо Дриан

Френският външен министър Жан-Ив льо Дриан осъди "изявленията на насилие, дори на омраза", на турския президент Реджеп Тайип Ердоган и отново спомена възможността за налагане на санкции, предаде АФП.

Президентът Ердоган редовно прави изявления на насилие, дори на омраза, които са неприемливи, каза льо Дриан за радио Европа 1 в момент, когато напрежението между Париж и Анкара продължава да се повишава.

Турция заплаши вчера да отговори твърдо на решението на Франция да забрани движението на "Сивите вълци" с мотива, че тази групировка "подстрекава към дискриминация и омраза и е замесена в прояви на насилие".

Вниманието се насочи към организацията "Сивите вълци" след инциденти миналата седмица, противопоставили турската и арменската общност в Десин-Шарпьо, близо до Лион /Източна Франция/. Напрежението между двете общности се засили от конфликта в района на Нагорни Карабах между Армения и Азербайджан. Турция твърдо подкрепя Азербайджан.

Не само Франция е засегната, има пълна европейска солидарност по въпроса, ние много категорично искаме Турция да се откаже от тази логика, каза френският външен министър. Ако това не стане, Европейският съвет, който обединява държавните и правителствени ръководители на 27-те членки на ЕС, решиха, че ще вземат необходимите мерки срещу турските власти. Сега е важно турците да вземат необходимите мерки, за да избегнат това развитие, добави той. Има начини за оказване на натиск, има план за евентуални санкции, каза льо Дриан.

Сивите вълци са крайно националистическа групировка, смятана за близка до турския президент Реджеп Тайип Ердоган, който неотдавна разсъждаваше за "психическото здраве" на президента Еманюел Макрон, отбелязва АФП.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа