Френският външен министър присъства на заседание на британския парламент

Жан-Марк Еро

В знак на солидарност френският външен министър Жан-Марк Еро присъства на днешната сесия на британския парламент - ден след атентата в Лондон, взел три жертви, предаде Франс прес.

"Оценяваме вашето присъствие и проява на солидарност", заяви председателят на Камарата на общините Джон Бъркоу.

Депутатите се събраха на дебати, които започнаха с минута мълчание в памет на жертвите на вчерашния атентат в двора на Уестминстърския дворец.

Преди това френският министър се срещна със семействата на ранените при атентата трима френски гимназисти. В изявление на печата Еро осъди "нападението срещу сърцето на демокрацията" и отбеляза, че е в Лондон, за да каже "категорично "не" на онези, които искат да убият демокрацията".

Еро е разговарял по телефона с кмета на Лондон Садик Хан, казаха от канцеларията му.

Френският премиер Бернар Казньов съобщи, че от началото на годината френските специални служби са предотвратили пет терористични акта на територията на страната.

"Службите всекидневно се борят с тероризма, задържат заподозрени и предотвратяват подготвянето на терористични актове. Благодарение на решителните им действия от 2016 г. насам са предотвратени 17 терористични акта, а само от началото на тази година - пет", каза той в официално изявление по повод вчерашните събития в Лондон.

"Франция днес застава до Великобритания така, както подкрепи Германия през декември 2016 г. и Белгия преди година. Страната ни е солидарна с всички жертви на варварството на групировката "Ислямска държава" в Сирия Ирак, Тунис, Турция, Египет, Мали и други страни, и е изпълнена с решимост да се бори и победи този безсъвестен и безмилостен враг, който за пореден път извърши нападение - този път в сърцето на Уестминстър, атакувайки най-невинни жертви и символа на демокрацията", заяви премиерът.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа