Френският вестник "Монд" бе забранен в Мароко

Мароканските власти забраниха продажбата на френския вестник "Монд" в страната заради публикация на социологическа анкета за отношението към 10-годишното управление на крал Мохамед Шести, съобщи АФП.

Забраната за продажба бе въведена след като в събота мароканските власти конфискуваха целия тираж на независимия френскоезичен седмичник "Телкел" и на арабското му издание "Нишане" заради публикуване на резултатите от същата анкета за управлението на крал Мохамед Шести.

Те показват, че 91 процента от анкетираните са много доволни или доволни от своя крал. "Властите ни казаха, че принципно е неприемливо да се прави анкета за краля. Това е причината за изземането на тиража", каза директорът на "Телкел" Ахмед Беншемси.

В Париж вестник "Монд" обяви, че ще отпечата резултатите от анкетата в броевете за Мароко, защото предпочита мароканските власти да поемат отговорност за забраната, вместо редакцията да се самоцензурира, съобщи БТА.

Пресгрупата "Телкел" ще внесе днес жалба в административния съд в Казабланка срещу изземането на тиража на "Телкел" и "Нишане", съобщи Беншемси пред журналисти.

"Властите в Казабланка отказаха да ни дадат документите за изземането. Групата реши да внесе жалба срещу мярката във вторник сутринта. Няма закон в Мароко, който да забранява социологическите анкети", добави той.

Изземането на тиража на седмичните списания ще опетни образа на демокрацията в Мароко, каза директорът на френскоезичния седмичник. "Цензурата през 2009 г. в Мароко е абсурдна, защото анкетата може да се прочете на редица Интернет сайтове", коментира Беншемси.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?