Френският военен министър поиска по-високи бюджети за отбрана в ЕС

Франция предупреди партньорите си от ЕС, че при сегашния темп на намаляване на военните бюджети Европа ще се озове след време под доминацията на Съединените щати и Китай, предаде Франс прес.

"Европейските страни се отказаха в по-голямата си част от една проста амбиция - европейците да разполагат с военен капацитет, позволяващ им да имат тежест в световните дела", заяви френският министър на отбраната Ерве Морен след неофициална среща с 26-та си колеги от Европейския съюз в Гент, Белгия. България бе представлявана от министъра на отбраната Аню Ангелов.

"Със сегашния ритъм Европа е на път да се превърне постепенно в протекторат, а след 50 години ще станем пионка в противоборството между новите сили и ще се окажем под китайско-американско господство", предупреди Ерве Морен. Той изрази съжаление, че докато "всички страни в света се превъоръжават, военните бюджети на европейците, които бяха изключително ниски и преди икономическата криза, отново ще бъдат съкратени".

В заключение Морен призова държавите от ЕС да започнат незабавно анализ на целите си във военната област.

Френският министър на отбраната уточни, че повтаря думите, които е казал пред своите колеги от ЕС на вечеря снощи и на работно заседание тази сутрин.

Белгийският министър на отбраната Питер де Крем, чиято страна е ротационен председател на съюза, заявил на срещата, че ще внесе в европейските институции предложенията, направени от държави членки, включително от Франция, съобщи Ерве Морен.

Френският министър на отбраната приветства "енергичността" на своя белгийски колега.

Питер де Крем съобщи, че ЕС е поискал от Европейската агенция за отбрана да проучи до декември конкретните възможности за военно сътрудничество между страните членки чрез увеличаване на общите ресурси.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?