Френският военен министър поиска по-високи бюджети за отбрана в ЕС

Франция предупреди партньорите си от ЕС, че при сегашния темп на намаляване на военните бюджети Европа ще се озове след време под доминацията на Съединените щати и Китай, предаде Франс прес.

"Европейските страни се отказаха в по-голямата си част от една проста амбиция - европейците да разполагат с военен капацитет, позволяващ им да имат тежест в световните дела", заяви френският министър на отбраната Ерве Морен след неофициална среща с 26-та си колеги от Европейския съюз в Гент, Белгия. България бе представлявана от министъра на отбраната Аню Ангелов.

"Със сегашния ритъм Европа е на път да се превърне постепенно в протекторат, а след 50 години ще станем пионка в противоборството между новите сили и ще се окажем под китайско-американско господство", предупреди Ерве Морен. Той изрази съжаление, че докато "всички страни в света се превъоръжават, военните бюджети на европейците, които бяха изключително ниски и преди икономическата криза, отново ще бъдат съкратени".

В заключение Морен призова държавите от ЕС да започнат незабавно анализ на целите си във военната област.

Френският министър на отбраната уточни, че повтаря думите, които е казал пред своите колеги от ЕС на вечеря снощи и на работно заседание тази сутрин.

Белгийският министър на отбраната Питер де Крем, чиято страна е ротационен председател на съюза, заявил на срещата, че ще внесе в европейските институции предложенията, направени от държави членки, включително от Франция, съобщи Ерве Морен.

Френският министър на отбраната приветства "енергичността" на своя белгийски колега.

Питер де Крем съобщи, че ЕС е поискал от Европейската агенция за отбрана да проучи до декември конкретните възможности за военно сътрудничество между страните членки чрез увеличаване на общите ресурси.

Споделяне
Още от Свят