Френският всекидневник "Монд" пред продажба

Всекидневникът "Монд", който е един от най-авторитетните френски вестници, е на път да изгуби високоценената си независимост идните седмици, тъй като трупащите се загуби принуждават изданието да прибегне до външен инвеститор, предаде в четвъртък Ройтерс.

В писмо до читателите, публикувано днес на първа страница, директорът на вестника Ерик Фоторино съобщава, че през последните седмици групата, контролирана от компания, която е собственост на самите журналисти, се опитва да набере свеж капитал.

"Очаква се до средата на юни тази операция да доведе до избора на нов партньор, който сам или с други инвеститори, ще придобие мажоритарен дял в капитала на групата", посочва директорът.

По думите му ″Лагардер груп″ (Lagardere Group), която от 2005 г. държи 17% от групата ″Монд″ (Lе Mond Group), е показала, че не планира да увеличава дела си.

Сред потенциалните купувачи са издателите на седмичника "Нувел обсерватьор", испанската медийна група ″Приса″ (Prisa), която е собственик на вестник "Паис", както и трио инвеститори, включващо Пиер Берж, бивш партньор на покойния дизайнер Ив Сен Лоран.

Швейцарската медийна група ″Рингие″ (Ringier) и още една компанията, която не желае да бъде назовавана, също проявяват интерес.

Продажбата на "Монд" ще бъде "повратен момент" в историята на един вестник, контролиран от компания, която притежават собствените му журналисти вече 60 години, коментира Фоторино.

Споделяне

Още от