Френско-българско обединение строи ВиК мрежата на Банкя за над 56 млн. лв.

Водният проект на Банкя е намалена с 13 млн. лв.

Френско-българско обединение строи ВиК мрежата на Банкя за над 56 млн. лв.

Френско-българското обединение "Монисад Банкя" ще строи ВиК мрежата на Банкя и кварталите Градоман, Михайлово, Вердикал и в село Иваняне за над 56 млн. лв. без ДДС. Първата копка на обекта ще бъде направена в събота, съобщиха от пиар агенцията обслужваща изпълнението на водния проект "Апра".

 

Изграждането на ВиК мрежата на Банкя се финансира със средства по оперативна програма "Околна среда". Проектът е на стойност 61 млн. лв., като 57 млн. лв. са безвъзмездната европейска помощ, според информационната система за еврофондовете ИСУН.

 

Стойността на проекта е намалена, защото при подписването на договора през 2012 г. беше съобщено, че той е за 74 млн. лв.

 

По водния проект на Банкя се предвижда да бъде направен ремонт на 12 км водопроводна мрежа и около 3 км сградни отклонения. Ще бъде рехабилитирана и 14 км канализационна мрежа и ще се изгради още около 23 км нова канализация. Ще бъдат направени и 1276 броя сградни канализационни отклонения.

 

Освен Банкя, проектът обхваща още и кварталите на Градоман, Михайлово, Вердикал и село Иваняне, които се намират в столичния район Банкя.

 

Съгласно тръжните условия проектът трябва да бъде изпълнен до края на 2014 г. След реализацията му половината от населението в района ще има канализационна мрежа и пречиствателната система.

 

Строителят

 

Това е първи голям обект за френско-българското обединение "Монисад Банкя". Дружеството е регистрирано по Закона за задълженията и договорите на 28 юни 2013 г., според информационната система ДАКСИ. Негов управител е Жан Мишел Джелоян.

 

В обединението влизат френската компания "САД Компани женерал де Траво Д`Идролик" и българската "Монимекс", която е собственост на Симеон Савов.

 

Френската компания е участвала в няколко големи търгове по водни проекти, но това е първата спечелена голяма поръчка, показва регистърът за обществените поръчки.

 

"Монимекс" има опит в изграждането на ВиК мрежа, но на малки проекти в общините Твърдица, Елена и Криводол, сочи справка в регистъра на Камарата на строителите. Оборотът на компанията за 2012 г. е бил 4 млн. лв., а година по-рано – над 7 млн. лв. В компанията работят 50 души

 

Строителният надзор ще се осъществява от регистрирания в Хасково консорциум "Ен Ар Банкя" за 935 000 лв. без ДДС, става ясно от регистъра за обществените поръчки.

 

Одитът на проекта ще бъде направен от "Глобъл Адвайзърс" за 95 000 лв. без ДДС.

 

Проектът се управлява от обединение "Мист-Евроконсулт-Юни проджект" срещу 177 700 лв. без ДДС.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес