Френско-германският мотор на ЕС отново е "запален"

Жан-Ив Льо Дриан и Зигмар Габриел

Германският външен министър Зигмар Габриел присъства в сряда на заседание на френското правителство като ясен знак за сътрудничеството между двете водещи страни в Европейския съюз и като част от усилията им да гарантират успешното му развитие, особено след предстоящото напускане на Великобритания, предаде Асошиейтед прес.

Габриел каза, че приветства усилията на президента Еманюел Макрон да реформира френското трудово законодателство и да промени общоевропейските правила за т.нар. командировани работници, които работят в други страни членки на ЕС. Според германския гост тези реформи ще дадат икономически тласък на Евросъюза.

Той призова също така Европа да проявява по-голяма глобална активност предвид на опасенията, че заради Брекзита международните позиции на ЕС могат да се окажат отслабени. Стоящият до него френски външен министър Жан-Ив Льо Дриан добави, че "френско-германският мотор отново е запален".

Габриел заяви, че Европа трябва да остане единна, ако иска да запази авторитета си в момент, когато населението ѝ намалява, САЩ се съсредоточават повече върху Азия, а Китай разширява влиянието си. Той призова да не се изпада в национализъм на "оцеляване на по-силния", а Европа да играе по-активна роля на световната сцена.

"Ако нашите деца или внуци искат да имат глас в световните дела, това ще е общ европейски глас", каза Габриел.

Той отбеляза, че при бъдещи кризи Европа може би невинаги ще има възможността "да чака външните министри на САЩ и Русия да изготвят пътна карта" и след това да се пристъпя към прекратяване на огъня.

Габриел изрази съжаление за, по думите му, "социалния дарвинизъм", с който администрацията на американския президент Доналд Тръмп и някои националисти в Полша подхождат към международната политика, движени от идеята, че "светът не само е арена на борба, но че в крайна сметка само най-силният има право да живее".

"Ако САЩ кажат, че политиката им се основава не на върховенството на закона, а на правото на по-силния, това е опасен пример. Това отслабва Запада, защото без САЩ идеята за Запада отслабва", каза германският външен министър.

Споделяне

Още от Европа