Френското Национално събрание прие конституционна поправка за извънредното положение

Френското Национално събрание прие конституционна поправка за извънредното положение

Депутатите във френското Национално събрание - долната камара на парламента - приеха вписването в конституцията на режима на извънредното положение, предаде Франс прес.

Президентът Франсоа Оланд поиска този текст да бъде вписан в основния закон три дни след джихадистките атентати на 13 ноември в Париж, в които загинаха 130 души.

Член 1 в законопроекта за поправка в конституцията предвижда извънредно положение да бъде обявявано с указ на правителството в случай на заплаха със сериозни посегателства срещу обществения ред или при природни бедствия. Той бе одобрен с гласовете на 103-ма депутати, 26 гласуваха против.

Както и досега, единствено парламентът ще може да налага извънредно положение за срок, по-дълъг от първоначалните дванайсет дни със закон, определящ времето, в което режимът на извънредно положение ще е в сила.

Малко преди това депутатите гласуваха и поправка, с която максималният срок на извънредното положение се определя на четири месеца и може да бъде удължен от парламента.

В текста на конституционната поправка бе добавен принципът на парламентарен контрол над прилагането на извънредното положение. Националното събрание не може да бъде разпускано, когато е в сила извънредно положение, добавя АФП.

Споделяне

Още от Европа

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?