Френското правителство няма да отстъпи за пенсионната реформа

Френското правителство няма да отстъпи за пенсионната реформа

Френското правителство е достигнало предела на отстъпките за пенсионната реформа. Това е заявил премиерът Франсоа Фийон пред депутати от мнозинството, съобщи Франс прес.

Изявлението идва на фона на поредните демонстрации и стачки срещу промените в пенсионната система.

В тях във вторник се включиха над 500 000 души, повече отколкото при последните демонстрации, съобщи френското министерство на вътрешните работи. Според данни на ведомството до обяд на 2 октомври са се събрали 380 000 демонстранти на 150 шествия, на 23 септември - 410 000 души на 110 протестни акции и 456 000 души на 7 септември в 114 шествия. Днес до обяд е имало 100 демонстрации, уточни френското вътрешно министерство, цитирано от Франс прес.

Според синдикатите това е денят с най-силна мобилизация, стачки и демонстрации срещу проекта за пенсионна реформа на президента Никола Саркози.

"Ние не сме тук да правим това което е лесно, не винаги имаме одобрението на хората", коментира от своя страна френският социален министър Ерик Вьорт.

"Трудно е да кажеш на французите, че трябва да работят повече, но трябва да бъде направено", каза Вьорт, цитиран от ББС.

Френският Сенат вече одобри вдигането на минималната възраст за пенсиониране от 60 на 62 година и на възрастта, след която може да се получи пълният размер на пенсията, от 65 на 67 години.

Заради демонстрациите и стачките са отменени 30 процента от въздушните полети на парижкото летище Орли и 50 процента от полетите на летище Роаси-Шарл де Гол. Стачките във въздушния транспорт ще продължат 24 часа.

Движи се само един от всеки три високоскоростни влака между Париж и провинцията. Трафикът за чужбина е нормален при влаковете Евростар за Лондон, а от влаковете Талис до Белгия и Холандия се движат осем от всеки десет влака. Две трети от влаковете за Германия и осем от всеки десет влака до Швейцария също са осигурени.

Нарушено е и движението на влаковете между Париж и предградията, но по-малко в метрото, където се движат три четвърти от композициите.

Очаква се Горната камара на френския парламент да довърши тази седмица обсъждането на проекта, така че реформата да бъде приета преди края на месеца.

В момента периодът, в който хората трябва да плащат вноски за пълна пенсия е 40.5 години, а през 2012 година ще стане 41 години. В проекта е предвидено този срок да се увеличи до 41 години и три месеца след 2013 година.

Според правителството мерките са абсолютно необходими за запазването на пенсионната система, при която пенсиите се финансират от активното население, като удължаването на живота налага да се работи по-дълго.

Без реформа на системата ще бъдат необходими близо 44 милиарда евро през 2018 година, по изчисления на експерти. Правителственият проект предвижда и допълнителни данъци и такси на стойност близо 5 милиарда евро годишно, налагани на най-богатите данъкоплатци. Става въпрос най-вече за увеличение на данъка върху доходите и налагане на такси върху някои финансови продукти.

Според синдикатите и лявата опозиция обаче новите нормативи са несправедливи, тъй като основната финансова тежест ще се падне най-ниско платените.

Споделяне

Още от Свят