Френското правителство оцеля след два вота на недоверие

Случаят ”Бенала“ обаче разклати сериозно рейтинга на Макрон

Еманюел Макрон

Центристкото правителство на френския президент Еманюел Макрон оцеля при първите два опита за гласуване на недоверие в него в парламента. И дясната, и лявата опозиция поискаха кабинетът на премиера Едуард Филип, да слезе от власт заради скандално разкритие, че охранител на Макрон е упражнявал насилие над демонстранти на 1 май, а от Елисейския дворец не информирали за това прокуратурата.

Искането на десницата за вот на недоверие беше подкрепено от 143-ма депутати от Националното събрание при необходими минимум 289 гласа. Вотът на левицата получи едва 74 гласа "за".
 
Вот на недоверие към правителствата във Франция е искан над 100 пъти след приемането на настоящата конституция през 1958 г. Само веднъж обаче по този начин е сваляно правителство - това на Жорж Помпиду през 1962 г.
И двете гласувания във вторник вечерта бяха предварително обречени, тъй като партията на Макрон ”Република, напред!“ разполага с комфортно мнозинство в парламента. 
 
Макрон обаче е подложен на остри атаки, както от ляво, така и от дясно, заради неадекватната си реакция по случая ”Бенала“. 
 
На 20 юли беше разпространен видеозапис, на който се вижда как близкият до Макрон 26-годишен Александър Бенала, част от президентската администрация, преоблечен като полицай, упражнява насилие над демонстранти в Латинския квартал на Париж.
 
Той беше изправен пред обвинения в нападение, незаконно използване на полицейски отличителни знаци и съучастие в неправомерно използване на кадри от системите за видеонаблюдение. 
 
Разкритията, че висшите служители от кабинета на Макрон отдавна са знаели за инцидента, предизвикаха яростни обвинения в опит за прикриване на престъплението. 
 
Макрон определи скандала като ”буря в чаша вода“ и категорично отхвърли появилите се спекулации, че Бенала, който е от марокански произход, е негов любовник, припомня БГНЕС.
 
Рейтингът на най-младия в историята на Франция президент отбеляза нов антирекорд и е на най-ниското си равнище от встъпването му в длъжност. 

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?