Френското правителство потвърди курса към повишение на еко данъка за горивата

Премиерът Едуар Филип

Френското правителство няма да промени решението си да повиши данъка за отделените парникови газове от първи януари, заявки днес френският премиер Едуар Филип. Същевременно той изрази готовност да се срещне с групата представители на "жълтите жилетки", които се опитват да убедят правителството да не увеличава данъка.

"Да, от 1 януари (данъкът ще бъде повишен)," заяви Филип в отговор на въпрос в предаване на телевизия Бе еф ем.

"Президентът заяви, че курсът няма да се променя и ще се придържаме към него," допълни той.

Филип уточни, че повишение на данъка за отделяни вредни газове ще има всяка година.

Наред с това премиерът потвърди готовността си да се срещне с представителите на "жълтите жилетки". Ако делегацията им иска да бъде приета, ще го направя, готов съм за диалог, отбеляза той.

Филип каза още, че много от исканията на протестиращите са законни и трябва да бъдат чути.

По повод растежа на покупателната способност Филип посочи, че за разлика от периода 2008-2016 година, когато тя се е понижавала, през последните две години покупателната способност расте.

В отговор на искането да бъдат намалени разходите за чиновници, което бе предадено на министъра на екологичния преход Франсоа дьо Рюжи при вчерашната среща с представителите на "жълтите жилетки", той отбеляза, че правителството вече е съкратило държавните разходи в съответната сфера, макар че много французи са на мнение, че все още се харчи прекалено много.

Движението на "жълтите жилетки" се появи във Франция в знак на протест срещу растежа на цените на бензина и дизела. Част от увеличението се дължи на екологичния данък за отделяни вредни газове. От 17 ноември в цялата страна се провеждат спонтанни акции на протест.

Споделяне

Още от Европа

Колко време давате на новия парламент?