Френското правителство предлага законопроект за реформи

Министърът на икономиката Еманюел Макрон представя законопроекта

Френското социалистическо правителство ще предложи законопроект за реформи, който е ключов за избягването на европейски санкции, но заплашен от законотворците, недоволни от курса на президента Франсоа Оланд към либерализация, предаде Ройтерс.

Проектът засяга както работата на магазините в неделя и бързото решаване на трудови спорове, така и плановете за либерализация на търговията и за премахване на бюрократичните спънки пред строителния сектор. С него Франция ще се опита да докаже на партньорите си в Европейския съюз, че осъществява структурни реформи, за да получи през март нова отсрочка за неизпълнените си бюджетни цели и да избегне санкции.

Законопроектът, предложен от новия министър на икономиката Еманюел Макрон - бивш банкер, изиграл ключова роля за преориентацията на Оланд към подкрепа за бизнеса, има също задачата да извади втората по големина икономика в еврозоната от стагнацията.

Целта е да се премахнат спънките, които обременяват икономиката ни, каза Макрон.

Парламентаристи от лявото крило на социалистическата партия обаче предупредиха, че ще гласуват против проекта, ако той не бъде смекчен, и предупредиха дори да подемат кампания срещу него, което ще подложи на сериозно изпитание най-непопулярния френски президент, откакто се правят допитвания.

Тази ситуация обещава тежки дебати в парламента за правителството на Оланд през 2015 г. - годината, в която ще се състоят местни избори и конгрес на социалистическата партия през юни, когато политиците ще започнат да се борят за позиция преди президентските избори през 2017 г.

Т.нар. "Закон за растежа и дейността" предвижда магазините да работят 12 недели в годината вместо пет, както е сега, с по-гъвкаво работно време в туристическите райони, които отдавна завиждат на Лондон за възможността да се пазарува седем дни в седмицата.

Това е и една от най-спорните части от законопроекта, а премиерът Манюел Валс вече каза, че по този въпрос може да се намери компромисно решение.

Споделяне

Още от Европа