Френското правителство ще позволи на компаниите да договарят по-дълга работна седмица

Манюел Валс

Френското правителство ще позволи на компаниите да договарят по-продължителен седмичен труд, вместо действащата в момента 35-часова работна седмица, както и заплащането на извънреден труд, заяви премиерът Манюел Валс, цитиран от Ройтерс.

Пламенно защитавана от работещите знакова реформа на социалистическото правителство от епохата на икономическия бум в края на 1990-те години, относително късата работна седмица трябваше да стимулира създаването на нови работни места. Вместо това много работодатели твърдят, че тя е довела до увеличаване на разходите за труд и се е отразила на конкурентоспособността им в световен план. Мнението им се подкрепя от крайната десница, чуждестранните инвеститори и мнозина икономисти.

По думите на премиера, изключенията при продължителността на действащата в момента 35-часова работна седмица няма да бъдат в нарушение на закона. Той каза това, след като получи доклада с предложения за реформи на бившия министър на правосъдието Робер Бадентер.

Социалистическото правителство на президента Франсоа Оланд трябва да очертае проект за реформи през март - най-вероятно последната политическа инициатива в края на неговия мандат. Макар правителството да очаква пренаписването на 3800-те страници на Кодекса на труда да отнеме години, промените в 125-те страници, отнасящи се за работното време, трябва да бъдат представени пред кабинета на 9 март.

Споделяне

Още от Европа