Френското правителство ще увеличи разходите за отбрана

Еманюел Макрон

Правителството на френския президент Еманюел Макрон ще представи законопроект за увеличение на военните разходи на фона на исканията на НАТО и президента на САЩ Доналд Тръмп към европейските страни да отделят повече средства за отбраната си, предаде Асошиейтед прес.

 

Законопроектът, който ще бъде представен на заседание на кабинета в четвъртък, предвижда общо 295 милиарда евро за разходи за отбрана от 2019 до 2025 г. Това включва 1,7 млрд. евро допълнителни ежегодни разходи до 2022 г., в частност за модернизиране на техниката и за подобряване на киберотбраната и разузнаването.


Макрон обеща да повиши до 2025 г. разходите за отбрана до 2 процента от БВП, в съответствие с искането на НАТО към всички членки.

Миналата година началникът на генералния щаб на френската армия подаде оставка след конфликт с Макрон заради съкращения в бюджета за отбрана.

Франция има хиляди военнослужещи зад граница, в райони от Близкия изток до Африка, и ще остане единствената ядрена сила в ЕС, след като Великобритания излезе от съюза догодина.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят