Френското правителство засега не отстъпва на стачната вълна

Учителите и общинските чиновници също се включиха в стачната вълна във Франция, на третия ден от протестите срещу планираните от правителството съкращения на заплати и работни места в бюджетния сектор.

Профсъюзите призоваха 5 млн.държавни служители да напуснат днес работа в знак на протест срещу това, което те смятат за подкопаване на по-добрите условия на труд, за които са се борили, както и срещу постепенната приватизация на обществения сектор.

В стачката се включиха пощенски служители, данъчни инспектори, полицаи, надзиратели и пожарникари.

Няколко хиляди френски държавни служители излязоха на организираното от синдикатите протестно шествие по централните улици на Париж в четвъртък. Протестиращите издигнаха лозунга "Увеличаване на заплатите за качествени обществени услуги." Те се обявиха против намаляване на данъците на богатите и спадането на покупателната способност на по-бедните слоеве, предаде АФП.

През последните дни стачната вълна засегна железопътния транспорт, пощите, медицинското обслужване и енергетиката.

Консервативното правителство на премиера Жан Пиер Рафарен съобщи, че няма намерение да отстъпи от програмата си за икономически реформи. Министърът на финансите заяви, че трябва да се чуят исканията на стачкуващите, но и че самите стачкуващи трябва да чуят какво иска страната и нуждата ѝ от незабавна модернизация, предаде Би Би Си.

За 2005 г. френското правителство планира да постигне 2.5% ръст на Брутния вътрешен продукт, да намали безработицата от 9.9 на 9 процента и да удържи бюджетния дефицит в рамките на лимита, определен от ЕС.

Правителството иска да въведе по-гъвкава работна система. Синдикатите обаче се опасяват, че това може да доведе до увеличаване на продължителността на работната седмица без да се увеличи заплащането.

Споделяне

Още от Свят

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?