Френскотото разузнаване обвинява Асад за химическата атака в Сирия

Френскотото разузнаване обвинява Асад за химическата атака в Сирия
Френският министър на външните работи Жан-Марк Еро представи доклад на френските разузнавателни служби, в който се обвинява режима в Дамаск за атаката с газ зарин срещу сирийския град Хан Шейхун, извършена на 4 април и отнела живота на 87 души, съобщи Франс прес. 
 
Еро каза, че на тази дата сирийските военновъздушни сили са нанесли шест удара по сирийската провинция Идлиб. Ударите са били в района на Хан Шейхун.
 
"Няма никакво съмнение, че е бил използван зарин. Отговорността на сирийския режим също не поражда никакво съмнение, предвид процеса на произвеждане на използвания зарин", заяви Еро след края на заседанието на френския съвет по отбраната, на което той представи доклада.
 
Докладът на френското разузнаване е изготвен на базата на анализи и проби. Той позволява да се установи "от сигурен източник, че процесът на производството на зарин, открит в пробите, е типичен за метода, разработен в сирийските лаборатории. Този метод носи почерка на режима и това ни позволява да установим неговата отговорност в тази атака", каза Еро.
 
На 19 април Организацията за забрана на химическите оръжия заключи, че в атаката в Сирия е бил използван зарин. САЩ, Великобритания, Турция и Франция стигнаха до същите изводи.
 
Но Париж, който е предал доклада, изготвен от разузнаването, на своите партньори, заключава, че отговорността носи режимът, като се основава на начина на производство на зарина, използван по време на атаката на 4 април и като го сравнява с проби, взети след атака от 2013 г., която се приписва отново на режима и която бе извършена в Саракеб, в северозападната част на страната.
 
Франция е успяла след тази атака да прибере неексплодирал снаряд и е анализирала неговото съдържание, обяснява дипломатически източник.
 
"В състояние сме да потвърдим, че заринът, използван на 4 април, е същият зарин, като онзи, който беше използван в атаката в Саракеб на 29 април 2013 г.", заяви Еро.
 
И в двата случая е бил открит хексамин, който е стабилизатор.
 
"Този процес на производство е разработен от Центъра за научни изследвания на Сирия в полза на сирийския режим", се посочва в доклада на френското разузнаване.
 
Центърът за научни изследвания на Сирия е в полезрението на западните държави, обвиняващи Дамаск, че не е унищожил напълно химическия си арсенал. Режимът трябваше да го направи по силата на руско-американско споразумение от 2013 г.
 
В петък американският държавен секретар Джим Матис каза, че няма съмнение, че режимът е запазил химически оръжия. САЩ преди броени дни обявиха санкции срещу 271 учени от сирийския Център за научни изследвания. 
Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?