"Фрийдъм Хаус": Българската демокрация е в упадък

"Фрийдъм Хаус": Българската демокрация е в упадък

Демокрацията в България е в упадък вече осем години, констатира годишният доклад на неправителствената организация "Фрийдъм хаус" (Freedom House), според която политическата стабилност се изплъзва от страната. Изследването на бившите социалистически държави ("Страни в преход") определя България като "нестабилна демокрация" и я поставя на девето място сред страните от бившия Източен блок. Преди нас са Словения, Естония, Латвия, Полша, Чехия, Литва, Словакия и Унгария.

От държавите в ЕС България изпреварва единствено Хърватия и Румъния.

Изследването на "Фрийдъм хаус" взема предвид 7 фактора - изборен процес, гражданско общество, независими медии, демократично управление - национално и местно, съдебна система и корупция. Най-ниски оценки България получава по отношение на корупцията и медиите - съответно 4.25 и 4 по седембална система, в която 1 е най-добрата оценка.

Единствената различна от миналата година оценка, която България получава, е по отношение на съдебната система. Тя пада от 3.25 на 3.29.

Общата оценка на демокрацията в страната е 3.29. Тя се вписва в непрекъснато влошаващото се от 2008 г. насам положение. Неефективността и корупцията в политическата и съдебната система са основните проблеми, показва изследването.

"От 2012 г. България имаше три правителства и два служебни кабинета. Неефективността и подкупността в политическата система като цяло и особено в съдебната система се считат за големи пречки в борбата с корупцията по високите етажи и организираната престъпност. Общественото доверие в институциите е ниско, някои етнически малцинства са обект на дискриминация", пише в доклада.

В него се отбелязва, че през 2014 г. България преживя банкова криза, породена от "уютната връзка между бизнес и политика". След месеци политическа безизходица през октомври България проведе вторите предсрочни избори в рамките на по-малко от 18 месеца.

"Фрийдъм хаус" посочва, че икономическата зависимост, пристрастия и концентрация на собствеността влошават качеството и плурализма на българските медии. През 2014 г. "Нова българска медийна група" обяви продажбата на активите си в печатни медии на малко известна ирландска фирма.

Докладът отчита, че изборният успех на "Национален фронт за спасение на България"- националистическа партия, смятана за партия на телевизия СКАТ, показва високите нива на тайни споразумения между политици и медии.

"Неформалните връзки между политическите лидери и икономически групи, особено собственици на медии, излагат на риск стабилността на българската политически и икономическа система", пише в доклада. Авторите му припомнят, че през 2014 г. предполагаем конфликт между Делян Пеевски и Цветан Василев доведе до банкова криза, правителствена намеса и редица арести.

Българската съдебна система е пропита с корупция, а неконкурентоспособността и липсата на прозрачност при назначенията излагат сектора на риск от политическа намеса. Няколко решения на Висшия съдебен съвет, свързани с високопоставени магистрати, се смятат за политически мотивирани.

Общо 13 от изследваните 29 държави са оценени от "Фрийдъм хаус" като "демократични", 6 като "режими в преход", а 10 като "авторитарни режими". Средното ниво на демокрация спада в целия регион в последните десет години, показва изследването, като най-големият спад е установен в Русия. Унгария пък изпадна от режим "демокрация" към "нестабилна демокрация".

Консолидираните демокрации, т.е. по-добре представящите се държави, са Полша, Чехия, Словакия, Словения и прибалтийските страни.

Останалите групи държави по-надолу в индекса са тези на хибридните режими (Македония, Албания, Босна, Грузия, Украйна, Молдова), полуконсолидираните авторитарни режими (Косово, Армения, Киргизстан) и консолидираните авторитарни режими (Русия, Беларус, Казахстан, Таджикистан, Азербайджан, Узбекистан, Туркменистан).

Споделяне

Още по темата

Още от България