"Фрийдъм хаус": България остава полуконсолидирана демокрация

"Фрийдъм хаус": България остава полуконсолидирана демокрация

България остава полуконсолидирана демокрация, въпреки че има леко влошаване на показателите в сравнение с миналата година. Такива показва годишният доклад за страни в преход на базираната в САЩ неправителствена организация "Фрийдъм хаус" (Freedom House).

В него България е с понижен процент на демокрация - от 60% година по-рано на 58.93% (при 100% максимум), а оценката на съблюдаване на демократичните ценности е 4,54 по скалата от 1 до 7, където 7 е най-високото ниво на демократичен напредък. Миналата година този показател е бил 4.61, съобщи БНР.

Рейтингът на избирателния процес в страната е намалял за година от 5.75 на 5.50, след като измененията в избирателната рамка са позволили да се увеличи влиянието на специализираните интереси и след неуспеха да се разгледа въпроса за прозрачността и изборите.

Рейтингът на независимите медии е спаднал от 3.75 на 3.50 на фона на продължаващата консолидация на медийния сектор, политическата намеса в работата на обществените телевизионни оператори и тормоза на критични журналисти от страна на прокуратурата и държавните служители, посочва "Фрийдъм хаус".

Американската НПО отчита като цяло "зашеметяващ демократичен срив" в голяма част от 29-те страни, които изследва от Централна Европа до Централна Азия.

България е класирана осма, като я изпреварват Естония, Словения, Латвия, Чехия, Литва, Словакия и Полша. С по-лоши показатели са Румъния, Хърватия, Унгария, Сърбия, Черна гора, Албания, Северна Македония.

Полша отпада от групата на консолидираните демокрации и се превръща в полуконсолидирана демокрация, докато Унгария , Сърбия и Черна гора са напуснали изцяло категорията на демокрациите и са станали преходни/хибридни режими.

В доклада се посочва, че членката на ЕС Унгария има най-големия срив за 25-те години, откакто "Фрийдъм хаус" публикува доклада си "Нации в преход".

Споделяне

Още по темата

Още от България