"Фрийдъм хаус": Демокрацията в България продължава да запада

"Фрийдъм хаус": Демокрацията в България продължава да запада

Състоянието на българската демокрация продължава да се влошава, става ясно от оценката на неправителствената организация "Фрийдъм хаус", която публикува в сряда годишния си доклад за състоянието на страните в преход в Европа и Азия. Общата оценка за демокрацията в България спада от 3.36 пункта през миналата година до 3.39 през тази. По скалата на "Фрийдъм хаус" напълно демократична е държава с оценка 1, а напълно недемократичните държави се оценяват със 7. 

Причината за спада е влошаването на състоянието на местното самоуправление (спад от 3 пункта до 3.25). "Фрийдъм хаус" оценява негативно трупането на все повече дългове от много общини, особено в по-бедните селскостопански райони, които изпадат във все по-голяма зависимост от централната власт. Обедняването на общините намалява икономическите възможности за хората и им пречи да поемат нови инициативи.

Всички други елементи от оценката за България остават без промяна. Най-лошо е положението със свободата на медиите и корупцията – 4.25.

"Положението на независимите медии в България продължи да се влошава през годината. Дезинформацията и фалшивите новини се превръщат във все по-големи проблеми", се казва в доклада. "Фрийдъм хаус" посочва, че фалшивите новини се разпространяват преди всичко онлайн.

На този фон организацията допълва, че има завръщане на натиска върху журналисти от политици и институционални актьори. Дава се пример с поведението на вицепремиера Валери Симеонов от последните няколко месеца. "Фрийдъм хаус" посочва, че Симеонов е заплашил, че ще се отреже цялото европейско финансиране за бТВ и Нова телевизия. Публично Симеонов не е отправял подобни заплахи.

Извън това "Фрийдъм хаус" дава и положителни оценки за някои процеси в страната. Организацията пише, че след продължителен период на предсрочни избори и служебни правителства България постигна през 2017 г. напредък в няколко ключови области. Най-високо се оценява завръщането на политическата стабилност.

В анализа на организацията се посочва, че ГЕРБ е "затвърдила доминиращата си позиция", а БСП си е възстановила подкрепата след "катастрофалното представяне" на парламентарните избори през 2014 г.. Допълва се, че "продължаващата фрагментация" на традиционните десни партии е довела до "пълното им изчезване от парламента", а националистите са успели да станат основен партньор в управлението на ГЕРБ.

"Фрийдъм хаус" оценява като голям успех във външната политика споразумението за добросъседство с Македония. За корупцията по високите етажи на властта се казва, че продължава да бъде много сериозен проблем, но в същото време се допълва, че толерантността към нея намалява.

Споделяне

Още по темата

Още от Общество