"Фрийдъм хаус": правителства по света ползват пандемията за потискане на инакомислието

"Фрийдъм хаус": правителства по света ползват пандемията за потискане на инакомислието

Правителствата по целия свят използват пандемията от новия коронавирус като оправдание за засилване на наблюдението и потискането на инакомислието в интернет, предупреди неправителствената организация "Фрийдъм хаус", цитирана от Франс прес.

Според публикуван днес доклад на базираната във Вашингтон НПО за защита на човешките права, властите в десетки държави са използвали пандемията за "оправдаване на разширените правомощия за наблюдение и за внедряване на нови технологии, за които преди се е смятало, че се месят" в живота на хората.

Пандемията засили зависимостта на обществото от дигиталните технологии в момент, когато интернет става все по-малко свободен, коментира ръководителят на "Фрийдъм хаус" Майкъл Абрамовиц. Той предупреди, че "без адекватни гаранции за личната неприкосновеност и върховенството на закона, тези технологии може лесно да бъдат превърнати в инструмент за политическа репресия".

За десета поредна година "Фрийдъм хаус" регистрира отстъпление на свободата в интернет, въз основа на индекс, който обхваща 65 държави. За шеста поредна година Китай е поставен на последно място.

От около 3,8 милиарда интернет потребители, едва 20 процента живеят в страни, където има онлайн свобода. 32 процента живеят в "частично свободни" държави, а 35 на сто - в страни, където тази дейност не е свободна, е изчислила "Фрийдъм хаус".

Докладът отчита значително отстъпление на интернет свободата в държави, където властите ограничават достъпа до виртуалната мрежа, като Мианма, Киргизстан, Индия и Руанда.

Споделяне

Още от Коронавирус