"Фрийдъм хаус": Продължава да се влошава медийната среда в България

Независимостта на българските медии продължава да се срива надолу, докато концентрацията на собственост се засилва.

Това са основните констатации за България в разпространения във вторник годишен доклад "Страни в преход 2013" на американската неправителствена организация "Фрийдъм хаус", цитиран от "Дневник".

"През 2012 г. продължи да се влошава положението с независимостта на медиите в България. Засилва се концентрацията на собственост и водещи издатели се обвиняват взаимно в корупционни отношения с правителството, данъчни измами и други престъпления",л се казва в документа.

Според експертите на организацията през изминалата година в медийната сфера у нас не се е променило нищо по 7 основни показателя.

Според индекс, в който 1 означава най-голям напредък, а 7 - най-голямо влошаване, за медиите е дадена оценка 4 (при 3.75 година по-рано). Крайната оценка за България е 3.18 при максимум 7 (3.14 година по-рано).

"Журналистите в България продължават да са изправени пред заплахи с насилие - често в отговор на разследвания, разкриващи мощни бизнес интереси или организирана престъпност", се казва още в доклада на "Фрийдъм хаус".

България е заедно с Румъния, Полша и Таджикистан сред анализираните 29 страни, отбелязали спад в категорията "Независими медии".

Така страната ни попада в категорията на полуразвити демокрации заедно с Румъния, Хърватия, Сърбия, Черна гора и Македония. Всички останали нови членове на ЕС от Централна и Източна Европа са в най-високата категория на развити демокрации, макар Унгария да се плъзга надолу към отпадане във втората от петте категории.

Най-тежко е положението с демокрацията в групата "Напълно развити авторитарни режими", включваща Русия и още 6 бивши съветски републики - Таджикистан, Казахстан, Азърбайджан, Беларус, Туркменистан и Узбекистан.

Обзорът на данните за България през последните 10 години показват, че през 2011 г. е настъпило влошаване на качеството на изборния процес, което не е коригирано след това. Същото е положението с демократичността на националното управление, където влошаването е настъпило през 2010 г. При местните власти от 2006 г. насам "Фрийдъм хаус" не отчита абсолютно никаква промяна.

Същата пълна стагнация цари в категория "Гражданско общество" - там от 2007 г. показателят не се е променил. При медиите единствено през 2006 г. е имало леко подобрение на индекса до 3.25 пункта, след което идват три фази на влошаване - през 2007, 2009 и 2013 г. Състоянието на борбата с корупцията е било малко по-добро през 2006-2008 г., след което през 2009 г. рязко се влошава и не следва никаква промяна до днес.

Споделяне

Още по темата

Още от България