Фризьори и монтьори вече няма да плащат по 500 лв. за екооценка на бизнеса им

Фризьори и монтьори вече няма да плащат по 500 лв. за екооценка на бизнеса им

Фризьори, стоматолози и монтьори вече няма да плащат по 500 лв. административна такса за извършване на преценка дали обектите, които искат да открият, се нуждаят от извършване на оценка за въздействие върху околната среда. Това съобщи във вторник министърът на околната среда и водите Ивелина Василева, отчитайки сто дни свършена работа от ведомството ѝ.

Предложение за поправка в Закона за опазване на околната среда, което предстои да бъде прието, ще регламентира това облекчение за малките и средни фирми, които в момента, освен че трябва да платят немалкото 500 лв., но и чакат три месеца, за да реши съответната регионална екоинспекция дали се налага въпросната екооценка на бизнеса, който искат да открият.

Вече, когато става въпрос за фризьорски салони, зъболекарски кабинети, монтьорски сервизи и други малки обекти в насалените места, няма да се иска такава преценка.

Това ще облекчи както семейния бизнес, така и екоадминистрацията, която само през 2014 г. е издала 239 решения за преценка за нужда от екооценка на дребен бизнес. От тях 81 са за територията на София.

Споделяне

Още от Бизнес