Фронт "За Бойко" предлага държавата да поеме 1/4 от всеки лош кредит

Солидарнo с исканията на протестиращите, движението ще работи ГЕРБ да се върне на власт

Учредителите Милен Милушев, Валерий Ждраков и Асен Стойков.

Една четвърт от номинала на всички лоши кредити да се изкупи от държавата и да бъде наложен мораториум върху конфискацията и публичната продан на имоти, които са единствената собственост на длъжниците. Това са част от мерките, поискани от Фронт за единение на нацията "За Бойко" (съкратено – ФЕН за Бойко, бел.ред.).

Тримата учредители на ФЕН - адвокат Валерий Ждраков, бившият главен редактор на таблоида "Шоу" Милен Милушев и Асен Стойков заявиха на пресконференция във вторник, че фронтът "За Бойко" се появил "спонтанно и емоционално". Според тях в основата на всички беди за народа е банковата система в България.

"В основата на цялото нещо, на всички тегоби, е банковата система. Тя е остаряла и корумпирана... Държавата трябва да си влезе в ролята, а не да е мащеха за едни (кредитополучателите – бел.ред.) и майка за други (банките – бел.ред.)", заяви разпалено Ждраков.

По думите му оглавяваното от него движение "се солидаризира със справедливите искания на протестиращите", но поема ангажимент да "разшири електоралната подкрепа за ГЕРБ", за да не бъде допусната отново тройната коалиция във властта.

Ждраков поиска освен банкова, и генерална съдебна реформа. Според него тя трябва да премахне "несменяемостта на съдиите" и да въведе пряк избор на магистратите от народа, както е в англо-саксонската правна система.

Макар че не го определи като основно искане на фронта "За Бойко", Ждраков коментира пред Mediapool, че България трябва да се откаже от континенталната правораздавателна система и изцяло да премине към т.нар. прецедентно право, чрез въвеждане на жури, съставено от граждани на ротационен принцип. По думите му само така щяла да се изкорени корупцията сред съдиите. Въпросът обаче още не можел да се постави на обсъждане, защото бил много сложен.

"Много е важно да бъдем позитивни..."

По време на първата си пресконференция представителите на ФЕН обясниха още, че за да излезем от настоящата политическа криза след оставката на кабинета "Борисов", "много е важно да бъдем позитивни".

"Позитивността не е мантра, тя е начин на мислене... Ние трябва да оценим позитивното в управлението на ГЕРБ", призова журналистите Валерий Ждраков. И уточни, че никой от учредителите на фронта не е член на ГЕРБ - "Не сме някакви клакьори, които пляскат с ръце!"

На въпрос не намират ли за по-приложим холандския опит с въвеждането на задължителни застраховки при отпускане на банков кредит, които да елиминират възможността хората да не могат да си погасяват задължението заради намалени доходи или загуба на работа, юристът лаконично обясни, че не е "специалист по всичко".

"Ние не сме експерти по тия неща, виждате, директно на коляно пишем програми. Не сме специалисти по всичко и затова призоваваме към подкрепа за Бойко Борисов", каза предводителят на фронта "За Бойко".

По-повод увеличаващите се лоши кредити и изпълнителни дела срещу длъжници, адвокатът лаконично коментира: "На колкото колеги го кажа по света, всички се смеят и плачат едновременно".

Милен Милушев добави, че за да се справи с тези проблеми, премиерът в оставка "се нуждае от енергийна подкрепа", която новото движение поема ангажимент да набира. Той напълно оправда решението на Борисов да подаде оставката на правителството, обяснявайки, че "в каратето основен принцип е оттеглянето, когато те атакуват".

Лидерската партия не е лошо нещо, хубаво е

Учредителите на фронта опровергаха критиките към ГЕРБ, че е лидерска партия, която съсредоточава твърде много власт в ръцете на един човек. Според адв. Ждраков "лидерският тип партия не е лошо нещо, това е хубаво нещо", защото дава възможност на хора като Борисов да развият управленския си потенциал.

"Ние не го идеализираме (Борисов – бел.ред.), той има своите слабости – ходи до тоалетната, яде, не е робот", посочи шефът на ФЕН.

Той и колегите му изброиха и всички успехи на ГЕРБ, придържайки се стриктно към риториката на вътрешния министър Цветан Цветанов – пречупването на гръбнака на организираната престъпност, прекратяването на отвличанията, съдебната реформа, знаковите арести, делото срещу главата на "Октопод"-а Алексей Петров, софийското метро и магистралите.

"Сега, когато правителството на Бойко падна, ще видите, че ще се появят банди, отвличания... Сега има вакум, няма кой да ги притиска", прогнозира Милен Милушев, добавяйки, че разбира от тези неща, защото дълго време е бил шеф на криминалния отдел на в. "Нощен труд".

В отговор на въпрос каква точно реформа в съдебната система са направили управляващите, той изтъкна: "Цветан Цветанов 100 пъти се опита да окаже натиск на съда за по-бърза работа и повече присъди, но съдебната власт все скача".

"Борисов не знае за нас"

Учредителите на Фронт за единение "За Бойко" на няколко пъти повториха, че дори не са се познавали помежду си преди случайно да се срещнат в петък на митинга в подкрепа на Борисов, на който "спонтанно" дойдоха 500 жители на Банско, организирани от кмета, животновъди с прасета и друг добитък, тютюнопроизводители, шефове на получилата концесия от Борисов фирма "Титан" с подчинените им чистачи и други привърженици на ГЕРБ. Тогава Ждраков, Милушев и Стойков решили да направят ФЕН.

"Истината е, че Бойко Борисов не знае за нас или, който и да е от ГЕРБ", каза Валерий Ждраков и допълни, че никога не е разговарял с Борисов.

След него Милушев все пак добави, че предната вечер изпратил есемес на премиера в оставка, за да го уведоми за организираната за вторник пресконференция. Телефонът му го имал, "както повечето журналисти". Дали е получил отговор от Борисов обаче, Милушев не уточни.

Адв. Валерий Ждраков всъщност е имал поводи да се запознае с лидера на ГЕРБ покрай дейността си като национален координатор на Българската християнска коалиция, участвала в някои от последните местни избори. Видно от сайта на собствената му партия, тя е сключила обществен договор за сътрудничество с ГЕРБ още през септември 2007 г., когато Борисов бе столичен кмет.

"Клаузите на договора предвиждат съвместна борба срещу възраждането на комунизма, възстановяване каузата на СДС и за предизвикване на предсрочни парламентарни избори", гласи още официалното съобщение по повода.

Ждраков е имал близки контакти с кадри на ГЕРБ поне още веднъж – при посещението си във Вашингтон през февруари 2011 г. по време на честването на Националната молитвена закуска в САЩ.

Тогава адвокатът е бил в компанията на отцепилия се от "Атака" евродепутат Слави Бинев и депутата от ГЕРБ Пламен Нунев, става ясно от личния сайт на Бинев, който в момента се определя като опозиционен политик.

Споделяне

Още от България

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?