Ексшефът на антидопинга в Москва потвърди съмненията на WADA:

ФСБ подменяла пробите на руските атлети на Олимпиадата в Сочи

Григорий Родченков

Агенти на ФСБ (от руски Федеральная служба безопасности бел.ред.) са подменяли пробите на атлетите на страната, участвали в зимните Олимпийски игри в Сочи през 2014 г., за да прикриват масовата употреба на допинг.

Това обяви бившият ръководител на Антидопинговата агенция в Москва Григорий Родченков пред американския в. "Ню Йорк Таймс".

По думите му службата е имала директен достъп до всички проби на руските спортисти в Сочи, за да може да ги отваря и подменя с такива, които няма да покажат наличие на забранени медикаменти. По време на Олимпиадата в Сочи Русия стана първенец по спечелени медали – общо 33, от които 13 златни, 11 сребърни и 9 бронзови.

До скоро Родченков се радваше на благоразположението на Кремъл, като дори бе награден от президента Владимир Путин с медал за заслуги. След допинговия скандал с руските лекоатлети м.г. обаче, той напусна поста си, а впоследствие и страната, премествайки се в САЩ. Заминаването му съвпадна със смъртта на двама негови бивши колеги.

Съмнения, че руските тайни служби са имали намеса в процеса по взимане на допинг проби от атлетите на страната в Сочи, изрази още през миналата година Световната антидопингова агенция (WADA).

В своя доклад от 323 страници, въз основа на който бе поискано Русия да бъде изхвърлена от леката атлетика, WADA посочваше наличието на множество свидетелски разкази, че агенти на ФСБ са се намесвали в работата на антидопинговата лаборатория по време на игрите в Сочи.

В документа бяха цитирани и думите на очевидец, според когото "в Сочи имахме момчета, които твърдяха, че са инженери, но бяха от службите за сигурност". Тогава WADA заподозря Русия, че е използвала паралелна лаборатория в предградията на Москва за прикриване на допинг пробите. Въпросната лаборатория на Московския спортен комитет е контролирана от местните власти и се намира в индустриалната зона на града.

Преди по-малко от месец пък WADA отне акредитацията на руската антидопингова агенция заради несъответствие с международните стандарти и свързаните с това документи. Правата на лабораторията в Москва бяха спрени още на 10 ноември м.г. В месеците преди отнемането на акредитацията ѝ лабораторията нямаше право да извършва дейност, включително и да изследва допинг проби.

Споделяне

Още по темата

Още от Спорт

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?