ФТ предупреждава за проблеми чуждия бизнес у нас заради казус с Пеевски

Спорът за 22 имота между "Глориент Инвестмънт" и "Техномаркет" - пример за съмненията в независимостта на съда

ФТ предупреждава за проблеми чуждия бизнес у нас заради казус с Пеевски

Съдебният спор между британския инвеститор "Ист Болкън Пропъртис" и търговската верига "Техномаркет" на депутата от ДПС Делян Пеевски е посочена от "Файненшъл таймс“ (ФТ) като пример за трудностите за чуждестранния бизнес в България.

В статия, обобщаваща покачващия се от 2006 г. насам интерес на чуждите инвеститори към страната, авторитетното бизнес издание предупреждава западния бизнес за рисковете, свързани със защитата на собствеността и съмненията в независимостта на съда у нас.

България е класирана на 50-то място сред общо 138 страни по конкурентоспособност в последния доклад на Световния икономически форум. Но същевременно България е на едва 110-о и 115-то място, когато става дума съответно за независимост на съдебната власт и сигурност на правата върху собствеността, пише "Файненшъл таймс“.

“Добре известно е, че България има проблеми с корупцията по високите политически нива и съдебната система, ние сме сериозно критикувани от ЕС в това отношение. Но поредните правителства не пожелаха да вземат мерки по този проблем”, коментира столичен адвокат.

Изданието посочва още, че местни адвокати редовно съветват чуждестранните си клиенти да подписват договори с местните си партньори с включени клаузи, предвиждащи арбитраж извън България в случай на спор. Другата възможност за намаляване на риска е чуждите инвеститори да създават партньорства извън България, а само експлоатационното дружество да е базирано в страната.

В тази връзка британското издание разказва и за проблемите на "Ист Болкан Пропъртис“ и местния ѝ филиал “Глориент Инвестмънт България”, която купува 22 обекта от “Техномаркет” преди 10 години и до началото на т.г. редовно получава наем за тях.

Сега, обаче, от “Глориент” казват, че компанията на Пеевски “НСН Инвестмънт”, придобила търговската верига също в началото на годината, твърди, че сделките за имотите са нищожни те все още са собственост на “Техномаркет”.

“Изключително обезпокоени сме от това нарушение на права на собственост в страна член на ЕС,” казва пред "Файненшъл таймс“ Майкъл Юлер, управителен директор на "Ист Болкан“.

Изданието уточнява, че се е опитало да намери за коментар представител на “НСН Инвестмънт”, но без успех. Казусът се следи с особен интерес от редица западни посолства. По неофициална информация съдебната сага между "Глориент" и "Техномаркет" е станала повод за изпращането на тревожно писмо от 5 западни търговски камари до президента, Министерския съвет и Народното събрание, в което се изразяват притеснения за "върховенството на закона" у нас.

В статията на ФТ се посочва, че България остава по-непривлекателна за международните компании отколкото по-голямата си съседка Румъния отвъд Дунава, но все пак има стабилен приток на инвестиции в най-различни сектори – от автомобилни части и ИТ логистика, до хранително -вкусова промишленост.

Пряко инвестираният чуждестранен капитал, мярка за общата сума на чуждестранните инвестиции в дадена страна в определен момент, се е покачил от 23 милиарда долара през 2006 г. – преди присъединяването на България към ЕС -до - 42 милиарда долара през 2015г., макар това да е по-малко от върха през 2013 г. от 51 милиарда долара, по данни на Unctad. Спадът в инвестициите се дължи до голяма степен на сриването на една частна българска банката, която имаше няколко чуждестранни акционери, и свиването на дейността на клоновете на друга банка базирана в Атина, която пострада тежко от кризата в Гърция, според мнението на независим консултант в София, отбелязва ФТ.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?