Сергей Игнатов:

Функциите на помощния персонал в БАН да се поемат от докторантите

И орязаният бюджет на БАН е 60% по-висок от бюджета на Софийския университет

Снимка: БГНЕС

Министърът на образованието и науката Сергей Игнатов заяви в петък в Пловдив, че в БАН трябва да се направят съкращения на помощния персонал, чийто функции могат да се поемат от докторантите, които да трупат опит. Той не поясни на кой точно помощен персонал трябва да вземат функциите докторантите, тъй като в БАН наред с учените работят секретарки, счетоводители, технически специалисти, чистачи.

“В БАН се оплакват най-много от планирания бюджет, но дори в този му вид, той е с 60 процента по-висок от бюджета на Софийския университет, който е другият най-голям български образователен и научен център. Това заяви в петък в Пловдив министърът на образованието Сергей Игнатов.

Министърът каза, че университетът с по-малко пари осигурява разходите си, а в БАН "от години се изключва отоплението и спират жизнените функции".

“Това означава, че има някакъв проблем в управлението и затова в БАН трябва да станат по-гъвкави и да се модернизират“, коментира Игнатов. “За съжаление през последните две години на реформи академията не успя да постигне нужната гъвкавост“, допълни той.

Според министъра в академията има и учени, които мислят позитивно и които "желаят да хванат нещата в ръце и да ги оправят".

По отношение на цялостния бюджет за образователната система Сергей Игнатов коментира, че е доволен от факта, че парите са увеличени със 171 милиона лева. По думите му повечето средства ще гарантират стабилност на системата и добро качество на образованието.

“Ние живеем в преломни времена, в известен смисъл се променя и световният ред. Нашата задача като университетски хора е да водим държавата не просто към оцеляване, а към победа в това трудно време”, заяви по повод 50-ата годишнина от основаването на Пловдивския университет “Паисий Хилендарски” просветният министър.

Споделяне

Още по темата

Още от България