По време на делото за имотните претенции на Главното мюфтийство

Футболни фенове обсадиха Съдебната палата в Пловдив

Над 100 футболни фенове от цялата страна обсадиха в петък Съдебната палата в Пловдив в знак на протест срещу претенциите на Главното мюфтийство към общо четири общински имота – Баня Старинна, сграда срещу Водната палата, паркинга при съда и турските гробища.

Демонстрацията на агитките бе организирана по повод заседанието на Пловдивския окръжен съд по казуса. Според общината въпросните имоти са общински, искът за тях е недопустим и ще бъде оспорван по същество.

"Няма да се откажем от исковете, но имаме нагласата за диалог с общините по конкретните казуси", коментира междувременно пред Дарик радио главният секретар на мюфтийството Ахмед Ахмедов, уточнявайки, че в страната има заведени 26 подобни дела.

Футболните привърженици започнаха да се събират още преди началото на съдебното заседание в 10.00 часа в петък, като блокираха бул. "Шести септември", запалиха факли и хвърлиха няколко димки на платното.

Подобно на други организирани прояви на агитките срещу имотните претенции на Главното мюфтийство, протестиращите развяваха множество национални знамена и изпяха химна в началото на демонстрацията си. Беше разпънат и транспарант с надпис: ""От земята българска един камък не даваме!"

Сред протестиращите се забелязваха и жители на пловдивското село Катуница, както и близки на загиналите при размириците там Ангел и Павел. Не носеха плакат с надпис: "Земята на Левски и на Ботев отново е робска земя. Българи, борете се за своята свобода от продажните политици", съобщи Дарик радио.

В района на Съдебната палата имаше засилено полицейско присъствие, като служители на жандармерията бяха оградили цялата сграда на съда. Въпреки лекото първоначално напрежение сред феновете, до сериозни сблъсъци с униформените не се стигна.

Споделяне

Още по темата

Още от България