Футболни клубове поискаха да ги освободят от данъци

Футболни клубове поискаха да ги освободят от данъци

Осем футболни клуба са поискали да бъдат изцяло освободени от данъци, обяви изненадващо в четвъртък председателят на парламентарната комисия за борба с корупцията и конфликта на интереси и парламентарна етика Димо Гяуров.

Клубовете са поискали преотстъпване на корпоративния данък, който да се използва за инвестиции в спортните им бази, доходният данък да отпадне и да бъде признаван пълен данъчен кредит за купуване на стоки и услуги от клубовете.

Автори на предложението са Левски, Литекс, Славия, Черноморец (Бургас), Черно море (Варна), Миньор (Перник), Пирин (Благоевград) и Спортист (Своге).

От ПФК Левски са поискали още да се премахне и таксата за охраняване на стадионите.

Исканията на клубовете са представени, след като футболни президенти бяха изслушвани от депутатите през ноември миналата година. Тогавашният председател на комисията Яне Янев ги привика да дадат обяснения заради неплатени данъчни задължения и гръмналите скандали с фалшивия трансфер на футболисти от Левски в руския Казан. На изслушването футболните босове се оплакаха, че дават пари от собствените си джобове за спорта и базите и затова понякога им се налагало да използват "техниките на закона".

"Аз се съмнявам, че някой ще погледне сериозно на тези предложения, защото те предлагат клубовете да се освободят от данъци напълно”, коментира Димо Гяуров.

Парламентарната комисия все пак реши да се изпрати питане до Министерството на финансите за това дали могат да се направят в бъдеще данъчни облекчения и ако е необходимо, да се направят законови промени. Към МВР ще бъде отправено питане за евентуално премахване на таксите за полицейска охрана.

В същото време финансовият министър Симеон Дянков, който е на посещение в Берлин, съобщи, че ще започнат данъчни проверки в определени браншове на високо ниво. След данъчните проверки на певци и футболисти, сега ще бъде осветена данъчната изрядност на хората, които стоят зад тях - мениджъри и собственици на клубове.

Хората трябва да се научат да си плащат данъците, за да има ред и справедливост, каза по този повод Дянков, цитиран от бТВ.

Предишните правителства са разтваряли данъчни чадъри за определени браншове и групи, обясни той. Сегашният кабинет обаче няма намерение да дава данъчни амнистии.

Футболните клубове заедно с фолк певиците станаха особено интересни на данъчните в последно време. Проверките на НАП във футбола вече разкриха над 8 млн. лв. укрити данъци и осигуровки. Ревизията показа, че по-голямата част от футболистите са назначавани на минимални работни заплати, като допълнително са сключвани анекси към трудовите договори.

Споделяне

Още от Спорт