Футболните босове да свалят данъчно осигурителната тайна

Футболните босове да свалят данъчно осигурителната тайна
Парламентарната комисия за борба с корупцията и Националната агенция за приходите (НАП) ще поискат официално от собствениците на всички футболни клубове в "А" група да свалят доброволно данъчно осигурителната тайна върху доходите на играчите и налозите, платени както от тях, така и от самите клубове. Това съобщиха в петък ръководителите на двете институции Яне Янев и Красимир Стефанов. Шефът на парламентарната комисия даде едноседмичен срок, в който футболните собственици да изпълнят молбата.

Въпреки че искането до клубовете ще е официално от страна на парламента и НАП, то е по-скоро молба, тъй като собствениците на отборите не са длъжни да се съобразят с него. Още по-малко това ще се случи предвид факта, че 98 % от клубовете в елитната група на българското първенство, по думите на Янев, са с "тежки проблеми".

След изтичането на седемдневния "ултиматум" комисията по корупция ще започне да привиква футболните босове за изслушване. Резултатът от тази мярка ще се изразява в даването на интервюта от собствениците и от шефа на парламентарната комисия.

И Стефанов, и Янев отказаха да посочат както клубовете с данъчни проблеми, така и двата процента изрядни платци. "Най-лесният начин да се разбере това е доброволното отказване от данъчно-осигурителна тайна. Ако това не стане клубовете отиват на прокурор", закани се Яне Янев и благодари на заместник-градския обвинител на София Роман Василев, който се е ангажирал да съдейства.

Депутатът добави, че главният прокурор имал нагласа да изпрати обвинители на заседанията на комисията, на които ще се изслушват собствениците.

Шефът на НАП припомни, че основният проблем са заплатите на футболистите. Масово играчите се водят на минимални работни заплати, което означава, че се плащат данъци върху от 220 до 500 лева. Парите за просторни жилища, лъскави автомобили, маркови дрехи, манекенки и фолк-кръчми "звездите" на българския футбол получават основно чрез анекси към договорите си.

Проверките на 16-те футболни клуба в "А" група започнаха през август миналата година след избухването на скандала с ЦСКА и изваждането на отбора от европейските турнири заради неизплатени задължения към държавата. Докладът за резултатите от ревизиите на футболните клубове бе внесен преди десетина дни при главния прокурор и в парламентарната комисия за борба с корупцията.

Тогава стана ясно, че осем са отборите с най-големи задължения, които дължат общо 7.8 млн. лв. данъци и лихви на държавния бюджет. По думите на Красимир Стефанов обаче щетата може да се окаже в пъти по-голяма.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?