Футболните босове се оправдаха за неплатените данъци

Футболните босове се оправдаха за неплатените данъци
Висш офицер от ГДБОП е замесен в "Казанската афера", обяви в четвъртък мажоритарният собственик на футболен клуб "Левски" Тодор Батков, който и до ден днешен няма смислено обяснение за мистерията около несъстоялия се "трансфер" на негови играчи. Разкритието си за намеса на спецлужбите той направи пред парламентарната комисия за борба с корупцията, която бе привикала футболните босове заради неплатените данъчни задължения.

След като обясни, че на "Герена" всичко е изрядно и е платил до стотинка задълженията си към държавата, Батков мина в контранастъпление и запита какво прави прокуратурата и защо продължава да води дело срещу неизвестен извършител по "Казанската афера". Аз съм посочил кой е извършителят, а той избяга от България с помощта на висш офицер на ГДБОП, който е от Перник, заяви Батков.

От думите му се разбра, че избягалият от България (става въпрос за лице от арменски произход , което се подвизава под имената Артур Ованесян и Сейран Арутюнян – бел.ред.) бил тук по покана на съдружника на човека, който седи два стола през него. Въпросното място бе заето от Иво Иванов, единия от собствениците на ЦСКА, а думите на Батков бяха насочени към другия – Димитър Борисов.

"Казанска афера" гръмна в навечерието на вечното дерби между Левски и ЦСКА през септември. Тогава четирима от водещите играчи на "сините" бяха разходени до Русия, за да бъдат "продадени" на местния шампион Рубин Казан. "Трансферът" обаче пропадна, защото, както се оказа, въобще не е бил договарян такъв, а Левски загуби с 0:2 от ЦСКА, след като "синият" квартет не взе участие в мача.

По-късно Батков заяви, че е жертва на заговор, в дъното на който стоят шефовете на ЦСКА Димитър Борисов и Иво Иванов. Освен босовете на "Титан" – фирмата, която държи бизнеса с почистването на София и на още редица общини и която се води собственик на ЦСКА - Батков посочи, че в аферата са замесени "едно лице от арменски произход и двама българи, единият от които действащ футболен съдия, един руснак от организираната престъпност в Москва, както и двама от босовете от местната мафия – Гриша от Москва и Сергей от Санкт Петербург".

След резила, който понесе Левски, Батков на два пъти дава показания по случая. Веднъж пред служители от ГДБОП и втори път пред прокурори. Адвокат Батков вече настоя прокуратурата да си свърши работата в максимално кратки срокове.

Футболните босове: Какво искате, даваме лични пари

Собствениците на футболни клубове и представителите на тези от тях, които не присъстваха лично, се обединиха около тезата, че дават дават собствени пари за спорта и базите и затова понякога им се налагало да използват "техниките на закона".

Депутатите от комисията, данъчни и прокурори настояха за среща със собственици на клубове, тъй като през лятото се установи, че отборите от А група дължат данъци за милиони.

След Батков, който заяви, че пари в Левски не се перат, думата взе шефа на Локомотив – София Николай Гигов. Той обяви, че дава лични пари за издръжката на отбора и веднъж плаща данъци като физическо лице, втори път като юридическо и трети като футболен клуб. "Никой не може да издържи на това нещо", оплака се оръжейният търговец, през когото минават сделки на военното министерство за стотици милиони. Гигов добави, че ако се отдръпне от клуба от "Надежда", той ще остане само едно географско понятие.

Иво Иванов от ЦСКА, който не отговори по никакъв начин на нападките на Батков, заяви, че футболистите от клуба нямат анекси към договорите. Именно чрез анекси играчи и собственици ощетяват държавата с огромни суми. "Отговорно мога да заявя, че в ЦСКА няма скрити плащания към футболистите, ние сме фаворити в плащането на месечни осигуровки", добави Иванов. Той обясни, че всички задължения на клуба са натрупани преди "Титан" да влезе във владение на "Българска армия".

Галя Топалова, която е собственик на пловдивския Локомотив, също каза, че няма анекси, а ревизионният акт, който данъчните са съставили на клуба за 700-800 хил. лева е за период, в който акциите не са били нейни.

Според Нколай Галчев, който е акционер в Пирин – Благоевград, трябва да се помисли за ново заканодателство. Той няма нищо против да плаща големи данъци, но с парите държавата трябва да подпомага българския спорт. "Ако сме правили крачки в ляво или в дясно, то е, защото ни е било трудно", каза Галчев.

Президентът на Славия Венцислав Стефанов, видна фигура от бившата силова групировка СИК, разчувства присъстващите с признанието, че много разчита премиерът Бойко Борисов да намери начин да се помогне на българския футбол.

В Славия има 500 деца, това е бъдещето на нашата нация, това са нашите деца, каза президентът на клуба, в който години наред се наливаха пари и от скандалното общинско дружество "Софийски имоти".

Най-трагично е положението в Ботев - Пловдив. Димитър Христолов, който все още се води собственик на клуба, каза, че го е докарал до просешка тояга. Исках да помогна на футбола и на фирмата си, но нито футбола спасих, нито фирмата, нито 500 работни места, изстена Христолов.

Лидерът на РЗС Яне Янев, който е ротационен шеф на парламентарната комисия по корупция, заяви, че футболът може да има много оправдания, но той трябва да влезе в рамките на българското данъчно законодателство.

Споделяне

Още от Спорт

Какво очаквате да свърши служебното правителство?