Футболните хулигани в Европа влизат в обща база данни

Европейският парламент настоява футболните феновете, които са известни с агресивно или дискриминационно поведение да нямат достъп до стадионите в Европа и да влязат в общ информационна база данни, съобщиха от пресцентъра на институцията.

Според приета от ЕП резолюция борбата срещу допинга, насилието по стадионите, уреждането на срещи и сенчестите сделки на агентите изискват координирани действия на европейско ниво.

Депутатите предложиха трафикът на незаконни допингови вещества да бъде разглеждан по същия начин, като трафикът на наркотици. Освен това според тях уреждането на мачове, прането на пари и незаконните залагания трябва да бъдат третирани като криминално деяние. Документът предвижда и въвеждането на система за лицензиране на операторите на залагания.

Практикуването на професията на спортния агент трябва да бъде свързано с притежаването на необходимата квалификация и да бъде обект на регулиране. Агентите трябва да имат регистрирани седалища за данъчни цели в ЕС и да спазват определен кодекс на поведение за да получат лиценз.

Възнаграждението от трансфери трябва да бъде плащано на вноски на агентите в продължение на времетраенето на договора на съответния играч, а не като еднократна сума при сключване на сделката.

"Влизането в сила на Лисабонския договор позволи да се случи революция в спорта създавайки за първи път законодателна база в тази област, благодарение на член 165”, заяви докладчикът Сантяго Фисас Айсела (ЕНП, Испания) в дебата преди гласуването, съобщиха от пресслужбата на ЕП.

Споделяне

Още от Европа

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?