Футболните Левски и ЦСКА търсят пари, за да вземат лицензи

Футболните Левски и ЦСКА търсят пари, за да вземат лицензи

Футболните клубове Левски и ЦСКА спешно търсят пари, за да могат да изпълнят финансовите критерии за получаване на лицензи от Българския футболен съюз (БФС). Ръководството на ЦСКА обяви, че до 31 март трябва да намери 1 млн. лева, а това на Левски се нуждаело от 805 000 лева.

Главният акционер в ЦСКА Александър Томов призова привържениците на клуба да помогнат за осигуряването на нужната сума. За целта от четвъртък започна дарителска кампания, която ще продължи до вторник.

От ръководството на клуба призоваха феновете, които са купили акции при неуспешното първично публично предлагане през миналата година и не са взели парите си от инвестиционните посредници, да изтеглят сумите и да ги преведат по сметките на ЦСКА. При неуспешното предлагане бяха купени акции за малко над 1 млн. лв. Междувременно ръководството на армейците направи втори опит да набере средства през борсата. В четвъртък обаче стана ясно, че Комисията за финансов надзор (КФН) е отхвърлила проспекта на дружеството и планът се провали. Часове преди това Александър Томов изрази увереност, че новото публично предлагане ще е успешно.

Левски трябва да намери 805 хиляди лева до 31 март, за да получи евролиценз от БФС, каза председателят на управителния съвет на клуба Иво Тонев, цитиран от БГНЕС. "Сините" трябва да покрият задължения за тази сума, за да изпълнят финансовите критерии на БФС. "Левски се върти в омагьосан кръг. За тези три месеца, в които покривахме разходи за получаването на лиценз, натрупахме нови дългове около 1.8 млн. лв. Затова предложих на управителния съвет и бе прието единодушно, че Левски вече трябва да прави бюджета си на база приходи, а не на база разходи. Първо смятаме какви ще бъдат приходите и след това определяме разходите", коментира Тонев.

За подпомагане на столичния клуб също тече дарителска кампания. Целта ѝ е срещу дарените суми феновете да получат акции в тима.

Споделяне

Още по темата

Още от Спорт

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?