Футболният Ливърпул с нов американски собственик

Футболният Ливърпул с нов американски собственик

Английският футболен клуб Ливърпул има нов, отново американски собственик. На официалния си сайт клубът обяви, че бордът му е одобрил сделката за продажбата му на New England Sports Ventures (NESV). Все пак за окончателното приключване на сделката е необходимо и одобрението на английската Висша лига и решаването на още някои процедурни въпроси.

Компанията NESV контролира един от най-популярните бейзболни отбори в САЩ - "Бостън ред сокс".

"Щастлив съм, че успяхме да завършим процеса с продажбата на клуба. Бордът на директорите реши да приеме предложението на Ню Ингланд Спорт Венчърс, тъй като то най-добре покри нашите критерии. Философия на компанията е победата и те го демонстрираха с бейзболния отбор на Ред Сокс. В последните няколко седмици имахме срещи в Бостън, Лондон и Ливърпул и останах наистина впечатлен от намеренията им за Футболен клуб Ливърпул", заяви президентът на клуба Мартин Броутън.

"С премахването на тежестта от кредитите, тази оферта ще ни позволи да се съсредоточим в инвестирането в самия отбор. Разочарован съм само от факта, че настоящите собственици Том Хикс и Джордж Джилет се опитаха да направят всичко, за да предотвратят сделката. Сега трябва да преминем през съдебно производство, за да я приключим”, каза още той.

В момента Ливърпул дължи над 237 милиона паунда на основния си кредитор Кралската банка на Шотландия, но новите собственици са поели ангажимент да погасят всички задължения. Банката е поставила краен срок 15 октомври за рефинансиране на дълговете.

Освен че са в тежко финансово състояние, петкратните европейски шампиони се представят трагично в новия английски шампионат, като е в зоната на изпадащите на 18-то място, само с точка преди последния в класирането.
Споделяне

Още от Спорт