"Фьост Алпине": Надяваме се да изберем България

"Фьост Алпине": Надяваме се да изберем България
"Много се надяваме "Фьост Алпине" да избере България", заяви извънредният посланик на Австрия Клаус Фабиан след подписването на меморандум за разбирателство между България и австрийския концерн, който планира да инвестира 5 млрд. евро в нов стоманодобивен завод в Черноморския регион и проучва за целта страната ни, Румъния, Украйна и Турция.

В споразумението с един от най-големите европейски производители на специални стомани държавата ни поема ангажимент да изгради индустриална зона в региона на Бургас, ако "Фьост Алпине" избере да вложи парите си у нас.

Подобен документ вече е подписан с Украйна, преговаря се и с Букурещ и Анкара за парафирането на такъв в близко време, обясни Алфред Дюзинг, главен финансов директор и член на борда на директорите на концерна..

Така австрийската компания прибави още една държавна оферта в наддаването на милиардите ѝ и търсенето на най-голяма подкрепа и държавни ангажименти за инвестицията ѝ. До края на годината трябва да стане ясен изборът на "Фьост Алпине", като финансовият ѝ директор заяви, че това ще стане по критерии за оценка на предлаганите ѝ места и гаранции. "Ще преценим най-вече недостатъците на страните, с които можем да се примирим. Иначе разликите между отделните държави не са толкова големи", каза Дюзинг като подчерта, че за неговата компания е важна правната стабилност на съответната страна и наличието на логистика.

"От страна на България усещаме, че сме добре дошли, но и от другите държави интересът е доста голям", допълни той.

Според представителя на "Фьост Алпине" един от недостатъците на България е липсата на квалифицирана работна ръка, но побърза да уточни, че това е така заради кратката история на страната в областта на тежката индустрия. Той отбеляза, че това е поправимо, тъй като в процеса на изграждане на производствените мощности може да се обучат нужните им 4 500 специалисти.

Квалификацията на персонала е друг от ангажиментите на държавата, поети в случай, че милиардите на "Фьост Алпине" влязат в баланса на БНБ като чуждестранни инвестиции. С подписването на меморандума министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров гарантира и, че държавата ще развие инфраструктурата в региона на Бургас. Ще се ремонтират 50 км път, нови 40 км ще се построят, ще се вложат пари и да обновяване на железния път, както и за разширяването на терминалите в пристанищата Русе и Бургас, тъй като река Дунав ще е връзката между новия завод и основната мощност на "Фьост Алпине" в Линц.

Решаващо за това дали бъдещият завод ще е в страна член на ЕС, или не, ще е разпределението на допустимите за изхвърляне парникови квоти за стоманодобива в Евросъюза в периода 2013-2020 г. Яснота по въпроса се очаква през ноември.

И Петър Димитров, и Алфред Дюзинг посочиха, че Европейската комисия трябва да реши каква да е политиката ѝ по отношение на въглеродните емисии и дали да "оскъпява суровините с изнасяне на производствата им извън границите на ЕС и да наложи митнически бариери".

"Инвестицията ни е дългосрочна – за 50 години, докато мерките срещу изменението на климата трябва да се покрият в доста по-кратък период", коментира финансовият директор на "Фьост Алпине".

Запитан ще се оправдаят ли гласуваните миналия четвъртък 300 хил. лв. за международни правни кантори, които да консултират България за подписването на евентуално инвестиционно споразумение с австрийската компания, ако изберат страната ни, Петър Димитров каза, че това било необходимо, за да не се подпише пак споразумение като това за приватизацията на Авиокомпания "Балкан" или за изграждането на Горна Арда. По първото България бе осъдена от международен арбитраж да плати 10 млн. долара неустойка за развалената сделка, а по второто в момента се води дело от страна на приемника на турския "Джейлан холдинг" срещу НЕК за неизпълнение на ангажиментите.

"Не гледайте на тези 300 хил. лв. като на рибарска режа, с която ще ловим инвеститора", призова Димитров.

Споделяне

Още от Бизнес