"Фьост Алпине" отлага решението си за новия завод край Черно море

"Фьост Алпине" отлага решението си за новия завод край Черно море
Австрийската компания "Фьост Алпине" удължава крайния срок за окончателно вземане на решението си за инвестицията от 5 млрд. евро за нов стоманодобивен комбинат в региона на Черно море, заяви зам.-министърът на икономиката и енергетиката Явор Куюмджиев, който е пряко ангажиран с привличането на вложението в България.

Преди дни за отлагане на решението съобщи и "Дау Джоунс", като мотивът за това бе световната финансова криза и изчакване на окончателното решение на Европейската комисия по проекто мерките в третия пакет срещу климатичните промени, където ще са разписани позволените за изхвърляне въглеродни емисии. Очаква се през ноември Брюксел да излезе с ясна позиция по въпроса, като председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу в четвъртък посочи на срещата на Европейския съвет, че за страните в преход и бързо развиваща се и наваксваща икономика, каквато е българската, ще се предложи гъвкав механизъм за определяне на парниковите квоти, така че да не се попречи на ръста на индустрията и на брутния вътрешен продукт.

Ако това стане, тогава "Фьост Алпине" ще избират между Румъния и България, вместо да разглеждат като потенциални места за завода и Турция и Украйна, тъй като ръководството на австрийския гигант винаги е посочвало, че предпочита инвестицията да остане в рамките на Европейския съюз.

Проектът остава валиден, компанията само продължава във времето крайния срок за решението и по неофициална информация от компанията то трябва да се вземе до първата половина на следващата година, каза Куюмджиев.

Той припомни, че първоначално срокът за окончателно решение на компанията беше септември 2008 г., след това бе удължен за края на тази година.

Според зам.-министъра отлагането на решението на компанията къде да строи новия си завод не е свързано само с финансовата криза, но и с политическата криза в Украйна и със степента на техническата готовност на фирмата.

Споделяне

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?