"Фьост Алпине" попари надеждите на България и Румъния за крупна инвестиция

"Фьост Алпине" попари надеждите на България и Румъния за крупна инвестиция

Австрийската компания "Фьост Алпине" замразява засега проекта си за строителството на завод за стомана в Черноморския регион. Причината е тежкото състояние на финансовите пазари и свързаната с това несигурност на световната икономика, съобщават агенциите.

От "Фьост Алпине" мотивират решението си и с липсата на яснота какво ще реши Европейската комисия при определянето на парниковите квоти на страните-членки.

Инвестицията на "Фьост Алпине" щеше да бъде 5 млрд. евро, а компанията трябваше да избере между България и Румъния за разполагане на новия си завод. Други потенциални места за комбината са Турция и Украйна, но от ръководството на австрийския гигант винаги са посочвали, че предпочитат инвестицията да остане в рамките на Европейския съюз.

В началото на септември българското правителство се ангажира да изгради индустриална зона в близост до Бургас, ако "Фьост Алпине" избере да вложи парите си у нас.

Съобщения, че австрийската компания ще отложи решението си за строителството на завода за неизвестен период, се появиха преди повече от месец, но сега това беше официално потвърдено от "Фьост Алпине".

Според зам.-министъра на икономиката и енергетиката Явор Куюмджиев, отлагането на решението на компанията къде да строи новия си завод не е свързано само с финансовата криза, но и с политическата криза в Украйна и със степента на техническата готовност на фирмата.

"Фьост Алпине" отчита добри резултати за първите шест месеца на финансовата 2008-2009 година, като приходите на стоманодобивната компания нарастват с 38.2 на сто до 6.48 млрд. евро.

Споделяне

Още от Бизнес