Фючърсите подхраниха биткойн манията, валутата поскъпна с 1/5

Фючърсите подхраниха биткойн манията, валутата поскъпна с 1/5

Манията по криптовалутите навлезе в нов етап, след като в неделя започна фючърсната търговия с биткойни. В търговията на платформата на чикагската компания "Си Би Оу И глобъл маркетс" (CBOE Global Markets) сесията за доставка на виртуалната валута през януари тръгна от цена 15 850 долара, за да достигне ръст от 21 на сто до 18 700 долара. Накрая обаче биткойнът се котираше за 18 100 долара, предаде Ройтерс.

"Си Би Оу И" съобщи, че е изтъргувала 800 контракта през първите два часа от търговията и че засиленият интерес е причинил забивания на уебсайта заради прекалено големия трафик и превишаване на обемите на търговията в началния етап. На два пъти се наложило спиране на търговията, заради прекалената волатилност (измерител на степента, в която цената на даден актив се очаква да варира в рамките на определен период – б. ред.) на валутата, но вече всичко е нормално.

Пускането на биткойн фючърси на регулируема борса  е преломен момент за криптовалутата, тъй като ще се тества търговската инфраструктура, с чиято помощ професионалните търговци и инвеститорите ще могат да реагират на повишаването или поевтиняването на биткойна и ще участват в снижаването на волатилността на цената.

Биткойнът, който е създаден през 2009 година и не се ползва с подкрепа от централните банки, поскъпна десет пъти тази година, но с драстични колебания.

Специалисти предупредиха за непредсказуемостта му и за признаци, че е балонен актив, който може да се спука.

Въпреки това истерията по криптовалутата продължава.

През декември най-големият световен оператор на фючърсна борса – "Си Ем И Груп" (CME Group) съобщи, че на 18 декември пуска фючърсни договори с биткойни, Подобни планове обяви и Токийската фондова борса "Кантор Ексчейндж" (Cantor Exchange), която смята да предлага на инвеститорите бинарни опции на биткойните.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?