Фючърсните петролни сделки паднаха до нивата от лятото на 2009 г.

Фючърсните петролни сделки паднаха до нивата от лятото на 2009 г.

Декемврийските фючърси на сорта брент на борсата в Лондон поевтиняха в сутрешната търговия в сряда с близо 1 на сто до 80.86 долара за барел, което е най-ниската цена на суровината от лятото на 2009 г. По-късно спадът бе преодолян да 0.54 на сто или цена от 81.23 долара за барел.

Американския лек суров петрол (WTI) по обяд се продаваше за 77.24 долара за барел.

След няколко горещи месеца на пазарите инвеститорите гласуват с краката си и избягват вложенията в суровини, пише "Файненшъл таймс".

Последните данни показват, че близо 9 млрд. долара инвестиции в петрол и други стоки са изтеглени от пазара през септември и октомври, след като цените на петрола, на земеделските стоки и златото намаляха осезаемо.

Цените на петрола ще продължат да спадат, дори ако страните от ОПЕК решат да намалят доставките, коментира пред изданието Гари Рос, изпълнителен директор на Pira Energy Group. Според него липсата на баланс при търсенето и предлагането на суровината ще продължи да притиска цената ѝ и през следващата година независимо от обмисляното намаляване на добива, за което страните от ОПЕК се очаква да вземат решение на 27 ноември във Виена.

Споделяне

Още от Бизнес