Г- 20: Световната икономика се възстановява по-бързо от прогнозираното

Г- 20: Световната икономика се възстановява по-бързо от прогнозираното

Световната икономика се възстановява по-бързо от прогнозираното. Заключението е на финансовите министри и управителите на централните банки на 20-те водещи световни икономики. То бе записано в заключителното комюнике от срещата им във Вашингтон, провела се в рамките на пролетната сесия на МВФ и Световната банка.

 Глобалното възстановяване върви по-добре от очакваното до голяма степен благодарение на безпрецедентните и координирани политически усилия на Г-20, се казва в комюникето, цитирано от Ройтерс. Същевременно в него се отбелязва, че процесът на оздравяване на световната икономика се движи с различна скорост в различните региони.

Представителите на Г-20 смятат, че  тези условия са необходими различни политически варианти на отговор, като същевременно е необходимо да продължат добре координираните икономически политики, насочени към здрави държавни финанси, стабилност на цените, стабилни, ефективни и устойчиви финаносви системи, създаване на работни места и съкращаване на бедността.

Участниците в срещата подчертават ангажимента на своите странит да продължат усилията за гарантиране на устойчиво възстановяване от рецесията, без да споменават изрично кризата в Гърция.В комюникето не се споменават и други спорни въпроси, като подценения китайски юан и предложението на МВФ за данъчно облагане на банките като част от по-широка реформа на финансовата регулация, целящо да ги възпре да поемат рискове като тези, които доведоха до кризата.

В документа обаче се потвърждава ангажимента на страните да работят заедно за намирането на начин банките да дадат "справедлив и съществен принос в заплащането на всички тежести, свързани с правителствените интервенции за възстановяване на банковата система", както и обещанието "всички страни да работят за елиминирането на опасните глобални дисбаланси".

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?