Г-20 готви увеличение на резервите в МВФ и удължава мораториума върху дълговете

Г-20 готви увеличение на резервите в МВФ и удължава мораториума върху дълговете

Световните финансови ръководители се очаква да се споразумеят да увеличат резервите в Международния валутен фонд (МВФ) с 650 млрд. долара и да удължат замразяването на обслужването на дълговете на развиващите се страни, за да им помогнат да се справят с пандемията от коронавируса, става ясно от проектоизявление, видяно от Ройтерс.

Освен това се очаква министрите на финансите и управителите на централните банки на 20-те най-големи икономики в света (Г-20) да възродят обещанието си за борба с търговския протекционизъм. Такава точка в документите им не фигурира от март 2017 г. по настояване на администрацията на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп.

Изостря се и тонът по въпроса за климатичните промени - тема, която бе разводнена в изявленията на Г-20 по времето на Тръмп.

"Ще засилим допълнително подкрепата си за уязвимите страни при справянето им с предизвикателствата, свързани с пандемията от Covid-19", пише в проекта, който ще бъде одобрен на виртуалната среща на финансовите лидери от Г-20.

"Призоваваме МВФ да направи изчерпателно предложение за ново разпределение на специални права на тираж в размер на 650 милиарда долара, за да отговори на дългосрочната глобална нужда от допълване на резервните активи", се допълва в проектоизявлението.

Проектът сочи и, че в Г-20 има съгласие за последно удължаване до края на 2021 година на инициативата за замразяване на дълговите задължения, целяща да освободи пари в развиващите се страни за борба с Covid-19.

Споделяне

Още от Бизнес