Г-20 и САЩ се разделиха по темата за климатичните промени

снимка Ройтерс

Финалното комюнике от срещата на Г-20 в Хамбург показа разделението между САЩ и всички останали държави от групата по темата за климатичните промени, съобщи “Ройтерс“ в събота.

“Ние отбелязваме решението на САЩ да се оттегли от Парижкото споразумение. Лидерите на страните от Г-20 заявяват, че Парижкото споразумение е необративо“, се казва в комюнике след края на срещата.

По въпроса за търговията, която бе другия проблем на срещата, лидерите на Г-20 декларират, че ще се “борят с протекционизма, включително всички прояви на нечестни търговски практики и да признаят всички легитимни инструменти за защита на търговията в тази връзка“.

Германският канцлер Ангела Меркел потвърди информацията за разделението между 19-те и САЩ. Тя коментира, че все още осъжда решението на американския президент Доналд Тръмп да оттегли САЩ от Парижкото споразумение за климата, но в същото време е доволна, че останалите 19 държави са препотвърдили ангажиментите си.

Меркел описа първия ден от разговорите в Хамбург като “много труден“, съобщава ББС.

Лидерите успяха да проведат и двустранни срещу помежду си. Доналд Тръмп говори с британския премиер Тереза Мей и обяви, че двете страни „съвсем скоро“ ще подпишат „много мощно“ търговско споразумение.

В петък Тръмп проведе и първата си среща с руския презиодент Владимир Путин. Двамата обсъдиха информациите в американските медии, че Русия се е намесила решително по време на последните президентски избори в САЩ, спечелени от Тръмп.След края на срещата версиите на двете страни за проведения разговор силно се разминаха.

Руският външен министър Сергей Лавров коментира: “Президентът Тръмп чу много ясно изявление, че руските власти не са се намесвали (в президентските избори в САЩ) и той прие тези декларации“.

Американският държавен секретар Рекс Тилърсън имаше по-различна интерпретация по темата. Той обясни, че Тръмп е поставил още в началото на разговора си с Путин притесненията на американския народ относно руската намеса в изборите.

"Те имаха доста здравoсловен и продължителен разговор по темата. Президентът (Тръмп) натисна Путин повече от веднъж по въпроса за руската намеса“, коментира Тилърсън, цитиран от ББС. Според американския държавен секретар не е ясно дали двете държави някога ще стигнат до обща позиция за това какво се е случило на изборите.

Г-20 е среща на 19-те най-големи икономики в света плюс ЕС.

Споделяне

Още от Свят