Г-20 наливат трилион долара в световната икономика

Г-20 наливат трилион долара в световната икономика

Лидерите на най-големите икономики в света постигнаха съгласие за мерки срещу световната криза на обща стойност 1 трилион долара.

Лидерите на Г-20 се договориха на срещата на върха в Лондон да утроят ресурсите на Международния валутен фонд (МВФ) до 750 млрд. долара и да отпуснат 250 млрд. долара за подпомагане на световната търговия. Ще бъде предприета и по-строга регулация на хедж фондовете и рейтинговите агенции, както и контрол на заплатите и премиите на банкерите.

Постигнато е съгласие да се публикува "черен списък" на страните, които не оказват сътрудничество в данъчната област или така наречените данъчни убежища и да се предприемат мерки срещу тях.

Британският премиер Гордън Браун съобщи в края на срещата, че Г-20 ще инжектира 5 трилиона долара в икономиката до края на 2010 година, а още тази година ще се проведе нова среща, на която да бъде анализирана ефективността на набелязаните на сегашния форум мерки.

"Ще направим каквото е необходимо, за да възстановим икономическия растеж и работните места. Няма бързи решения, но ние можем да скъсим рецесията и да направим така, че подобна криза да не се случи никога отново ", заяви Браун.

Френският президент Никола Саркози коментира от своя страна, че резултатите на срещата са "повече отколкото можехме да се надяваме".

В навечерието на срещата имаше ясно разделение между Франция и Германия, които настояваха за по-строга финансова регулация и САЩ и Великобритания, които подчертаха необходимостта от публични разходи, за да се неутрализира кризата. Саркози дори заплаши, че ще напусне срещата, ако тя не доведе до конкретни резултати, припомня ББС.

След края на форума обаче и германският канцлер Ангела Меркел оцени високо набелязаните мерки, които "ще създадат една по-ясна архитектура на финансовия пазар“. По думите ѝ постигането на споразумението между страните от Г 20 е един "много, много добър, почти исторически компромис". Германският финансов министър Пеер Щайнбрюк заяви, че е удовлетворен, че становището на Г-20 не задължава страните за пакети за стимулиране на икономиката.

След като станаха ясни решенията на Г-20, борсовите индекси в Европа скочиха от 4% до 6%, а Дау Джоунс се повиши с 3.6%.

Споделяне

Още от Свят

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?