Г-20 смята драстично да свие бюджетните дефицити

Г-20 смята драстично да свие бюджетните дефицити

Възстановяването на световната икономика след кризата, банковата регулация и проекта за въвеждане на глобален банков данък, обсъждат лидерите на най-развитите и богати икономики в света от групата Г-20 на започнал в неделя форум в Торонто.

Срещата на върха идва веднага след приключилите ден по-рано в канадския град разговори между членките на Г-8, които не се разбраха относно начините за възстановяване на световната финансова система.

Лидерите на Г-20 ще обсъдят реформите на международните финансови институции, увеличението на бюджетните дефицити и държавните дългове, регулирането на банковата дейност, ефективността на енергийните субсидии и проблеми, свързани с промените на климата.

Страните от Г-20 са длъжни да осигурят условия за балансирано и хармонично развитие на световната икономика, отбеляза при откриването на първото от трите работни заседания домакинът на срещата - канадският премиер Стивън Харпър.

Според него участниците в срещата на върха трябва да демонстрират намерението си да намалят наполовина бюджетните си дефицити до 2013 г. Тази идея бе подкрепена и от германския канцлер Ангела Меркел, съобщи ДПА.

Според Франс прес намаляването на бюджетните дефицити наполовина през следващите три години ще бъде изтъкнато като задача пред страните от Г-20 в заключителното комюнике от срещата в Торонто.

ДПА обаче твърди, че в окончателния вариант на изявлението ще бъде възприета компромисната формулировка, че задачата да се намалят наполовина бюджетните дефицити се отнася до "страните с развити икономики".

Към развиващите се страни се отправя призив да стабилизират до 2016 г. равнището на държавните си дългове. В окончателния текст ще залегнат две основни формулировки, предложени от САЩ - съкращаването на бюджетните дефицити "да не пречи на растежа" и да стимулира вътрешното търсене.

Началото на разговорите между лидерите на най-мощните и бързо развиващи се държави бе белязано от безпрецедентни за Торонто безредици, при които бяха арестувани около 500 души.

Бъркотията настана, след като от мирно протичащото протестно шествие на антиглобалисти се откъснаха маскирани анархисти, които започнаха да палят полицейски кори, да трошат витрини прозорци. Димът от техните прояви достигна дори до прозорците на луксозния хотел, в който заседаваха представителите на Голямата двайсетица.

Началникът на полицията в Торонто Бил Блеър приза, че подчинените му са срещнали трудности да усмирят тълпите и им се е наложило да прибегнат до сълзотворен газ.

Споделяне

Още от Свят