Г-7 и МВФ обмислят по-значителна помощ за Украйна

Г-7 и МВФ обмислят по-значителна помощ за Украйна

Групата на седемте богати промишлени страни /Г-7/ и Международният валутен фонд /МВФ/ обмислят доста по-голям пакет с помощ за Украйна, признавайки, че тя е на прага на банкрута, съобщават добре запознати с преговорите източници, цитирани от Ройтерс. По думите на единия от тях цялостният пакет може да бъде увеличен до около 40 милиарда долара - сума, която ще включва и вече предложената помощ, въпреки че обсъжданията продължават и нищо не е решено окончателно.

Втори източник потвърди, че се водят активно разговори, макар идеята да не е официално представена на управителния съвет на МВФ.

Екип на Фонда е в Киев за разговори с украинските власти за увеличаване на финансовата подкрепа. През януари той заяви, че ще подкрепи по-голям и по-дългосрочен план за финансиране, отколкото съществуващата програма в размер на 17 млрд. долара, но не посочи конкретни числа.

По думите на втория източник има единодушие, че 17-те млрд. долара няма да са достатъчно, за да бъде спасена Украйна. Посочено е било обаче, че трябва да се вземе предвид и рискът от това да се дават големи суми на страна, обхваната от вътрешен конфликт, на която предишни програми на МВФ не са ѝ били достатъчни.

Според цитираните източници по-големият пакет може да включва и финансиране от притежатели на дългови книжа, както и двустранно и многостранно финансиране от правителства и международни институции.

Боевете тласнаха Украйна близо до банкрута. Това накара Киев да иска преговори с притежателите на дългови книжа, както и по-голяма чуждестранна помощ, която да покрие недофинансирането в размер на около 15 млрд. долара.

Споделяне

Още от Свят

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?